• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow A hónap borásza arrow Csáter apó pincéje
Csáter apó pincéje PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2010. augusztus 11.
"Csáter apó - hivatalos nevén Hegyi József - a dédapám volt. Kiváló bogácsi borász, aki azt vallotta: nem a bor a lényeg, hanem a borozgatás. A bor nála csupán eszköz volt egy különleges lelkiállapot megteremtéséhez. Egészen pontosan, a bor nem csupán mámort adott neki, hanem feledkezést és fõleg lelki békét. Ehhez a különleges nirvána állapothoz természetesen minõségi bor dukált. Ezért dédapám földi életében mindig azt hangoztatta: a bornak olyannak kell lennie, mint azasszonyhűségnek és a férfiúi jellemességnek. Vagyis szilárdnak és rendíthetetlennek…"
 (Részlet Hajdú Imre: In memorian Hegyi József című írásából )

 A pincét - a legenda szerint - Csáter apó találta, valamikor az előző század elején, illetve, hogy a kutyája, aki egy nyúl után futott be egy üregbe. A furcsán visszhangos üreget aztán hozzáértő, dolgos parasztemberek kibontották, és mivel igencsak alkalmas volt rá, formás kis pincét csináltak belőle. Később szintén hozzáértő régészek azt mondták, hogy az üreg, késő-középkori gabonaverem volt, ahol a korabeli okos paraszt a török harács elől rejtette el a búzát, árpát, lónak való abrakot. Ezt a vermet hajtotta tovább sok szorgos kéz, - elvileg dologtalan téli napokon - és lett belőle Csáter apó Pincéje.
 
 
Ma a dédunoka, Hajdú Ádám dolgozik benne, akit megigézett a dédapai örökség szépsége és beleszerelmesedett a bogácsi föld adta jó borokba. Az egyszerű olvasó nem is tudja, hogy milyen nagy dolog ez: rajta kívül szinte nincs is más fiatal követője, hírmondója a Bükkaljai borvidékhez tartozó bogácsi borászatnak. 
 
Elhivatottsága, a jó borok iránti elkötelezettsége tehát magáért beszél. Kicsi, alig 2,5 hektáros szőlőterületén bízvást alkalmazza a modern, ökológiai szemléletű szőlészet vívmányait és jelentős hozamkorlátozással nagy minőségű borokat alkot. A saját szőlő mellett, az ő szakmai felügyelete mellett, társgazdák által termelt szőlőterméseket is feldolgoz és ezekből országszerte versenyképes fehér, rosé és vörösborokat állít elő igen baráti áron.

 A fiatalember nemzetközileg is elismert sommelier végzettsége - az általa létrehozott borok mellett - mintegy garanciát nyújt szakmai felkészültségére is. A Csáter apó pincészete egyébiránt nélkülöz minden hivalkodó felhangot, aki ide betér, bízvást érezheti otthon (akár a saját nagyapja pincéjében) magát. Az egyes tételeket a pincegazda saját maga kóstoltatja végig velünk a helyi alapbortól, a rizling szilvánitól, a cabernet sauvignon át, a chadonnay-ig, a rosékig, zweigeltig, kékfrankosig, cabernetekig, shyrazig és az ezekből készült barrique és házasított borokig, (igény szerint) a teljes, Bacchusi spirituális átszellemülésig. Saját szerénysége a nagy borászok sajátja, akik tudják, hogy maguk eszközök csupán a szőlő borrá válásának útján.  

 
Szállást és a borokhoz megfelelő étkeket ugyanitt kérhetünk előzetes megegyezés alapján.

Kapcsolat:

Hajdú Ádám

Mob.:      +36-30-9055-234
      +36-20-9590-040

        

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 16. )
 
< Előző   Következő >