• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow Breitenbach Kézműves Pince
Breitenbach Kézműves Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. június 05.
A Breitenbach Pince a szó szoros értelmében kézműves borokat készít, hiszen itt a szőlő semmilyen formában nem találkozik gépekkel, ha csak a hagyományos orsóprést nem tekintjük annak. A sorközművelésben csak a kasza kap szerepet, vegyszerekről, műtrágyáról és fajtaélesztőkről szó sem eshet, így amellett, hogy egyedi karakterrel bír, még bioorganikusnak is nevezhetjük a Kiss B. János borász által vezetett valóban kicsi birtokot.


A családi vállalkozásban működő pincészet 2006-ban kezdett saját, palackozásra szánt egyedi borokat készíteni, de talán nem meglepő, hogy őseik már öt generációra visszavezethetően szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkoztak Tokaj-Hegyalján. Nem mellesleg, fontos momentum szempontunkból, hogy apai ágon a vadászat, a vadételek és a vadregény minden formájának szeretete is örökletes a családban.

 

A szimpatikus fiatalember, aki a pincészetet létrehozta és jelenleg is vezeti, büszkén sorolta nekünk látogatásunk során a Bodrogkeresztúri-félmedence legjobb dűlőiben és Sárospatak kiemelt területein található alig több mint 5 és fél hektárnyi kiváló minőségű termőterületük elhelyezkedését, valamint a dűlők nagyságát, ezért ezt én is tovább adom: Lapis 3,3 ha, Csadó 0,9 ha, Göböly 0,9 ha, Alsógát 0,3 ha, Ciróka 0,10 ha.  Az ezeken a területeken található ültetvényeik életkora 40-90 év között változik, fajtaösszetételük 65% furmint és 35% hárslevelű. A tőkéket kopaszra és egy csapra metszik, nyáron szigorú hajtás- és fürtválogatást végeznek rajtuk. A szőlőterületek talaja köves, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, különböző egyéb talajtípusokkal keverve.


A birtokon a szüret október közepétől november végéig tart, a kíméletes feldolgozást követően pedig 220-300 literes tölgyfahordóban történik az erjesztés és az érlelés is. Alapvetően háromféle bortípust készítenek: száraz és félszáraz furmint és hárslevelű,  késői szüretelésű borok, valamint 6 puttonyos aszú. Célkitűzésük, hogy boraik komplexek, nagy beltartalmúak, és egyediek legyenek, továbbá, hogy egyediségüket természetes módon, a lehető legkisebb beavatkozás útján érjék el. A pincegazda szavaival élve: "Legfontosabb cél szép borokat elérhető áron készíteni a borszerető emberek számára és ezáltal minél több emberrel megismertetni és megszerettetni a Tokaji borok egyediségét."

 Jelenleg csupán két 2006-os tételt találhatunk tőlük palackban, egy késői szüretelésű furmintot és egy Borbála Cuvée nevű szintén édes csodát, de az idén már várhatóan megjelennek a hazai piacon és az igényesebb vendéglátóhelyeken a szárazabb, ugyanakkor letagadhatatlanul Tokaj-hegyaljai ízvilágot képviselő Breitenbach borok is.


Elérhetőségeik:

Breitenbach Pince, Tokaj-Hegyalja                     
            

3917 Bodrogkisfalud Klapka út 38. Telefon: 70/227-4949                                            
1082 Budapest Baross út 87/a. IV/5. Telefon:30/303-9799

E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. június 08. )
 
< Előző   Következő >