• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow A hónap borásza arrow A Borpalota Borászat
A Borpalota Borászat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. november 29.

A Mátrai Borvidéken Budapesttől 80 km-re, 1900. május 13-án alakult meg a Borpalota kft. nagy múltú elődje, a Gyöngyös-Visontai Bortermelők Szövetkezet, mint részvénytársaság, 255 taggal és 5781 korona alaptőkével. Saját épületre és pincére volt szükségük, így hát megvásárolták az Oroszlán Vendégfogadót, melynek helyére felépítették a részvénytársaság irodaházát és pincészetét. Az eklektikus stílusban épült gyönyörű épületet 1907-ben adták át. Az épület alatt található pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolására volt alkalmas.

Az épület az elmúlt száz év történelmi viharai közt is megmaradt annak, aminek építették, és továbbra is Gyöngyös egyik legszebb, legimpozánsabb építménye.

Ennek jegyében, a Borpalota legújabb kori megálmodóinak az a célja, hogy a nagy tradíciókkal rendelkező Gyöngyösön és környékén a szőlőtermelés központja legyen vállalkozásuk, és minden igényt kielégítő minőségi borokat adhassanak át az értő, vagy a borkultúra iránt egyenlőre még csak érdeklődő közönség részére.

A számos helyi, illetve regionális borversenyen elért kíváló eredményeket követően a 2008-as olaszországi Vinitaly-n elnyert Grand Menzione-díj kiváló ajánlást jelenthet mind a belföldi, mind pedig az országhatáron túli, mi több, újvilági fogyasztók felé. A nagyratörő terveket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Varga Péter főborász és Cseh Gábor  kereskedelmi vezető együttes munkájának köszönhetően, 2008. novemberében mutatkozott be a pincészet három új brand-je, melyek a FRÍZ, a BORPALOTA és az ŐZIKE márkák ernyője alá tartozó borokat foglalják magukba.


A FRÍZ sorozatot a Borpalota nemes ornamentikája ihlette. A fríz az építőművészet fontos formai díszítőeleme, a harmonikus rend megkerülhetetlen része. A több, mint száz éves, patinás, gyöngyösi Borpalota építői is minden részletében kidolgozott és elegáns épületet hagytak ránk. A FRÍZ sorozat azon kiemelkedő borokat tartalmazza (késői szüretelésű Szürkebarát 2005, Chardonnay 2007, Muscat cuvée 2008 és Sauvignon Blanc 2008), amelyek egyediségét e nemes palota hagyományaihoz méltóan a harmónia kiteljesítése mellett összetéveszthetetlen íz- és illatbeli díszekkel hangsúlyoztak ki. A BORPALOTA sorozat borai (Zefír 2008, Muscat Ottonel 2008, Szürkebarát 2008, Rajnai Rizling 2008, Cabernet Sauvignon rose 2008, Pinot Noir 2006, és Cabernet Sauvignon 2006.) finom vonalvezetésükkel, csiszolt illat-és ízvilágukkal, harmóniájukkal, eleganciájukkal tűnnek ki kategóriájuk borai közül, míg a bájos ŐZIKE sorozat három cuvée-je (Mátrai Fehér, Rose és Vörös Cuvée) ár-érték arányával emelkedik magasan az átlag fölé.

 A Borpalota Kft. borait az igényesebb delicates szaküzletek és bortékák polcain megtalálhatjuk, de a pincészetben előzetes bejelentkezés alapján, igény szerinti borkóstolót is kaphatunk, melyhez kérhetünk vacsorát, vagy ebédet.

Cím: Gyöngyös, Koháry út 4.
Telefon: 37/301-015


Web:

www.borpalota.hu

e-mail:

Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
< Előző   Következő >