• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Konyári Pince PDF Print E-mail
Written by Mr. & Mrs. Hurricane   
hétfő, 04 augusztus 2008
There are no translations available

Konyári János az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival és egyesek szerint  ebben az élbolyban pedig ő volt az első, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta méghozzá nem is kis sikerrel. Barrique érlelésű, 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja például nemcsak a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, hanem a fogyasztók bizalmát is könnyen elnyerte. A pincészet névadója és megálmodója ezen túl azt is elsőként bizonyította be a borszerető magyar közönségnek, hogy a dél-Balatonon is lehet kékszőlőből csúcsborokat készíteni.
 
 
Konyári Pince

A Konyári pince jelenleg 33 hektáros területen gazdálkodik, ültetvényeik a környék jobb fekvésű dűlőiben találhatóak, melyekről évente körülbelül 150-200 ezer palacknyi bor kerül az igényesebb fogyasztók asztalára, pincéibe. Az ültetvényeinek 70%-a kékszőlő, ezen belül a két meghatározó szőlőfajta merlot, cabernet sauvignon. Jellemző fehérszőlőfajtái: chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, hárslevelű. Az olaszrizling termőterületét folyamatosan növelik. A birtok egyik büszkesége, az 1757-ben épített téglaboltozatos pince, a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza. Maga a szőlő feldolgozása a legmodernebb építészeti technikák alkalmazásával megépített borházban és a hozzá készült érlelőpincében zajlik gravitációs módszerrel, mely a kiváló mínőségű alapanyag legkíméletesebb feldolgozását teszi lehetővé.

Konyári JánosKonyári János utánpótlásról is időben gondoskodott. Fia, Dániel, 2000-ben diplomázott, talán nem véletlen, hogy a barrique hordós érlelésből írta szakdolgozatát. Az egyetem után bejárta a fél borvilágot, Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon tanulmányozta a borkészítés rafinált metódusait.A Konyári pince borai így ma már apa és fia közös alkotásai.

A pince Sigillum Loliense névre hallgató cabernet-je idehaza és külföldön egyaránt nagy meglepetést okozott. Brüsszelben ezüst medállal jutalmazták, a Challenge International du Vin nagyversenyén bronzérmes lett. A borolimpikon egyébként Lelle egykori pecsétjéről (Sigillum Loliense=Lellei pecsét) kapta a nevét, mely már évszázadokkal ezelőtt is karózott szőlőt ábrázolt.

Konyári PinceAmikor a vörös Loliensenek testvére született, egy a helytörténeti könyvben felfedezett lelet került a címkéjére. A chardonnay és sauvignon blanc alkotta küvé különlegességét a reduktív feldolgozás mellett, a hosszan tartó erjesztés, illetve a hét hónapos finom seprőn tartás adja. Ennek eredménye a hallatlanul gazdag, fehér húsú őszibarackot idéző illatvilág és a telt, finom zamatok. Mégsem nehéz bor, hiszen a gyümölcsök uralják egész ízvilágát. A sikertörténet pedig - mint azt már sejtjük - nem a szerencsének köszönhetően, de töretlenül folytatódik, hiszen a 2003-as Sessio (Merlot) nemrég nagy arannyal tért haza a brüsszeli Concours Mondial-ról.

Konyári PinceAz ültetvények telepítésének a kora teljesen heterogén, a legidősebb telepítés meghaladja a 40 évet. A Konyári pincészet borainál természetesen jellemző a visszafogott tőketerhelés, amely 1-1,5 kg szőlőt jelent tőkénként.

A pincészet egymás mellett alkalmazza a hagyományos technológiát valamint a reduktív erjesztést. Évente az évjárattól függően 30-40 ezer palack esetében alkalmaznak barrique hordós érlelést.A kiváló borok zamatát, ízvilágát és testességét döntően az altalaj határozza meg, ez a balatonboglári borvidéken lösszel fedett agyagos-homokos üledékből álló dombhátakat jelent.

Konyári Chardonnay 2007 Balatonlelle

0,75l. száraz minőségi fehérbor

Egy igazi nyári bor. Laza, élénk savú és a tuti recept szerint készült: gyors, reduktív feldolgozás, ennek köszönhetően sok citrus, frissesség, pezsgés.

 

40 ezer palack, üde, friss bor, már januárban palackba kerül.

Konyári Chardonnay 2007 Balatonlelle
Konyári Rosé 2007 Balatonlelle
0,75l. száraz minőségi rosé

Egy rozé, ami már a színével itatja magát! Gyerekkori emlékeket ébresztő málnaszín, mélyebb, málnás-szamócás illat. Testesebb, zamatos rozé, ami azonban a frissítő pezsgésnek köszönhetően biztosan tartja versenysúlyát. Cabernet és merlot üdítő és finom találkozása.

Konyári Rosé 2007 Balatonlelle
Konyári Merlot - Kékfrankos 2006 Balatonlelle
0,75l. száraz minőségi vörösbor
 
Könnyű, gyümölcsös vörösbor, melynek egy része fahordót is látott, ettől valahogy komolyabb lett, mint az előző években. A hűvösebb nyári esték zamatos, tartalmas "beszélgetős" itala.
Konyári Merlot-Kékfrankos 2006 Balatonlelle
Konyári Cabernet Sauvignon 2006 Balatonlelle
0,75l. száraz minőségi vörösbor
 
Telt, gazdag zamatú, érett bor. Nem túl bonyolult, de nem is akar az lenni. Az évjárat hiányosságai ellenére Konyáriéknak sikerült egy igazán tartalmas, de könnyű vörösbort készíteniük. Kacsa, liba, vagy egy könnyebbre hangolt marhapörkölt mellett is nagy élmény tud lenni.
Konyári Cabernet Sauvignon
Konyári Loliense Fehér 2006 Balatonlelle 0,75l.
száraz minőségi fehérbor

Egyharmad rész Chardonnay, kétharmad rész Sauvignon Blanc, és érintésnyi Olaszrizling házasításából készült száraz, zamatos fehérbor. Grapefruitra emlékeztető íz, élénk savak mellett teltség jellemzi és bár a bor száraz, extraktédessége még fogyaszthatóbbá teszi.

 

80% sauvignon blanc, a többi chardonnay és olaszrizling. Egy fejtés után finom seprőn megmozgatják és 4-5 hónapos érlelés után kerül a palackba.

 

 

Loliense fehér
Konyári Loliense Vörös 2005 Balatonlelle
0,75l. száraz minőségi vörösbor

A cabernet sauvignon és merlot mellé ezúttal 15 % cabernet franc is került, ennek a fűszerei még komplexebbé tehetik az ízképet. Egyébként érdekes, hogy kémiai paramétereit tekintve (sav, extrakt, alkohol) alig különbözik az előző évjárattól. Ennek ellenére nem olyan robosztus, ezért a barrik arányával is csínján bántunk. A hordók 80% második töltésű és csak 20 %-a új fa, így sikerült elérnünk, hogy a tizenkét hónapos érlelés során ne a fa kerüljön előtérbe. Ebben az évjáratban talán kissé cabernet súlyosabb de a finom paprikásság mellett ott van az előző évjáratokból ismert és szeretett lágyság, lekvárosság is.

"Konyári Dániel"

 

 


 

Loliense
Konyári Cabernet Sauvignon-Syrah 2006 Balatonlelle
száraz minőségi vörösbor

A Púpos-dűlő már jól ismert cabernet-je mellé 2006-ban, 30% erejéig, csatlakozott a dűlő ifjú syrah-ja is, szűztermésével. 1 évet töltöttek új 5 hl-es és használt 225 l-es hordóban, ahol szedres-édes fűszeres illatú, húsos, modern borrá értek. A tanninok kicsit frissek még, de összhatásában már most is zamatos, bársonyos, kerek küvé.

Konyári Cabernet Sauvignon - Syrah Cuvée

Konyári Szárhegy 2006 Balatonlelle 0,75l.
száraz minőségi fehérbor

A dél-balatoni Szárhegyről (mai nevén Kishegyről) már az aranybulla évéből, 1222-ből is találhatunk említést a pannonhalmi levéltárban, mint a régió elismert bortermő helyéről. A Szárhegy a Konyári birtok zászlós fehérbora: hárslevelű, sauvignon blanc és olaszrizling jó arányú házasítása.

 

A bor egy részét fahordóban 4-5 hónapig, másik részét acéltartályban érlelik, majd együtt is további 4-5 hónapot érlelik. Szép sava van, magas alkoholtartalma 13,6%. A fehérborok közül a pince csúcsbora.

 

Lyra

Elérhetőségek:

8638. Balotonlelle
Kishegy, 0113/7
Telefon: +36-85-700-037
Fax: +36-85-700-096
Web: http://www.konyari.hu
E-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

A látogatás képei:

Unable to read/write the source directory (/mnt/data/www/kapallo/boresvad.hu/www.boresvad.hu/images/stories/2008/08/konyari/), please check if your source directory exists
 

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Last Updated ( csütörtök, 22 január 2009 )
 
< Prev   Next >