• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok
Borok
Bolyki Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. július 05.

Bolyki JánosBolykiéknál, mint az Egri borvidéken oly sok családban, régmúltba nyúló hagyományai voltak a szőlőtermesztésnek. Saját művelésű termő területtel is rendelkeztek néhány jónevű helyi dűlőben, de borkészítéssel sokáig jószerivel csak a saját kedvükre foglalkoztak. Ekkor érkezett el az 1998-as év, melyben Jani, a család frissen diplomázott gépészmérnök fia úgy gondolta, hogy kezébe veszi a birtok irányítását és mer valami igazán nagyot álmodni belőle. Eleinte ő is csupán eladásra termelte a szőlőt, de a környék emblematikus borászaival való találkozása mind inkább arra sarkallták, hogy próbálja ki magát ebben a sok buktatóval járó, ámde annál csodálatosabb szakmában is.

Így hát újabb kiváló termőterületeket vásárolt, újabb, saját elképzeléseinek megfelelő szőlőket telepített, és ezzel egy időben elkezdte a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán a szőlész-borász szakot, ahol 2003-ban szerzett diplomát. Igazi diplomamunkáját is ebben az évben készítette el egy kiemelkedő minőségű Bikavér formájában, amely 2006-ban az igen rangos borászati seregszemlének számító Challange International du Vin borversenyen ezüstérmet nyert. Azóta is sikert sikerre halmoz, fiatalos elszántsága és a minőség iránti elkötelezettsége rendre kiváló borokat eredményez. A tradicionális eljárások betartása mellett jellemző rá a kísérletező kedv és az ellentmondást nem tűrő törekvés a legmagasabb minőség elérésére.   

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Bolyki Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. július 05.

Bolyki JánosBolykiéknál, mint az Egri borvidéken oly sok családban, régmúltba nyúló hagyományai voltak a szőlőtermesztésnek. Saját művelésű termő területtel is rendelkeztek néhány jó nevű helyi dűlőben, de borkészítéssel sokáig jószerivel csak a saját kedvükre foglalkoztak. Ekkor érkezett el az 1998-as év, melyben Jani, a család frissen diplomázott gépészmérnök fia úgy gondolta, hogy kezébe veszi a birtok irányítását és mer valami igazán nagyot álmodni belőle. Eleinte ő is csupán eladásra termelte a szőlőt, de a környék emblematikus borászaival való találkozása mind inkább arra sarkallták, hogy próbálja ki magát ebben a sok buktatóval járó, ámde annál csodálatosabb szakmában is.

Így hát újabb kiváló termőterületeket vásárolt, újabb, saját elképzeléseinek megfelelő szőlőket telepített, és ezzel egy időben elkezdte a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán a szőlész-borász szakot, ahol 2003-ban szerzett diplomát. Igazi diplomamunkáját is ebben az évben készítette el egy kiemelkedő minőségű Bikavér formájában, amely 2006-ban az igen rangos borászati seregszemlének számító Challange International du Vin borversenyen ezüstérmet nyert. Azóta is sikert sikerre halmoz, fiatalos elszántsága és a minőség iránti elkötelezettsége sorra rendre kiváló borokat eredményez. A tradicionális eljárások betartása mellett jellemző rá a kísérletező kedv és az ellentmondást nem tűrő törekvés a legmagasabb minőség elérésére.   

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Zweigelt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Osztrák eredetű fajta, melyet a század elején a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő.
Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus bor. Megfelelő hozamban jó savakkal is bír, de hosszú érlelésre ritkán alkalmas.
 
Turán PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Magyar fajta, mely Egerben többszörös keresztezés eredményeként jött létre.
Évjárattól függetlenül nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat, ami sokak szerint a vörösboroktól idegen. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét.
 
Syrah (Shiraz) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas. Íz és illat aromákban gazdag, testes, sokszor cassisra (fekete ribizkéből készült francia likőr) és elgyújtott gyufa illatára emlékeztet. Összetett illatában a rózsasziromtól a fahéjon át a csokoládéig, a bogyós gyümölcsöktől a fűszerig sok-sok réteg felfedezhető. Érésének arányában pedig animális illatjegyek is megjelennek. Kifejezetten testes bor, viszonylag magas tannin- és savtartalommal. Minőségének csúcsát általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet ki a fás, barrikolt ízekkel.
Kitűnő itala a nehéz húsételeknek, mint például a marha- és bárányhús, vadaknak, s a tyúkot kivéve a szárnyasnak is.
 
Portugieser (Kékoportó) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább.
Fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú. Értékeit csak meleg termőhelyen mutatja meg, ilyenkor kellemesen lágy savakkal mutatkozik. Önmagában nem tartós, 10-20%-os Kékfrankossal házasítják. Erős hozamkorlátozás mellett újhordós érlelésű változata meglepően szép bor.
 
Pinot noir (Kékburgundi) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Burgundi fajta.
Szép, rubin színű bor. Általában finom, elegáns, magas tannintartalmú, kitűnő zamatú, gyümölcsös. Fiatalon bogyós gyümölcsökre, eperre és cseresznyére emlékeztető, illatos bor, palackban is sokáig fejlődik, szelídül, érik. Ilyenkor illatában sokszor vadat, édesgyökeret és mohát lehet felfedezni. Általános íz harmóniája meggy, málna, eper, szilva, lekvár, cseresznye. Két-három éves érlelés után, kedvező esetben meggyre emlékeztető illat- és zamatanyagok alakulnak ki benne. Csersavban nem túl gazdag. A kitűnő minőségi burgundi borok akár húsz évig vagy még tovább is tárolhatók.
A pinot noir jól illik szárnyashoz és bárányhúshoz.
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 37 - 45 / 82