• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok
Borok
Bott Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapallo G. Gyula   
2009. augusztus 08.
 Egy augusztusi kedd délutánján érkeztünk meg a tokaji Szerelmi Pincesorra Botték - mint később kiderült - ideiglenes pincéjéhez. A megbeszélt időben befutó terepjáróból nem kis meglepetésünkre egy a nyolcadik hónap körül járó várandós kismama - Bott Judit - szállt ki és üdvözölt minket, mint ismeretlen ismerősöket. (Az itt látható fotók természetesen korábban készültek.)
 
A kicsi - egyáltalán nem munkapincének készült, eredetileg inkább csak a kóstoltatás céljait kiszolgáló - bérelt pince körbejárása során megtudtuk, hogy a kézműves borászat tulajdonosai - Judit és Józsi - a magyar átlag borászokkal ellentétben nem értékesítési nehézségekre panaszkodnak, hanem éppen arra, hogy nem tudják megfelelő mennyiségű borral kielégíteni az irántuk érdeklődőket, mivel az a néhány száz, esetleg ezer palack, amit készítenek egy-egy tételből, pillanatok alatt elfogy.

 A házaspár borász karrierje sem átlagos, hiszen a Felvidékről, Csallóközből származnak, ami nem kifejezetten bortermelő vidék, s így a családi hagyományok híján saját elhatározásuk és borszeretetük vezette őket erre a néha igencsak göröngyös pályára. Judit agrármérnöki diplomájának megszerzését követően két kisebb családi pincészetnél dolgozott Dél- Tirolban, mikor pedig az olasz tulajdonosok Tokajban is elindítottak egy kisebb pincészetet, felkérték annak megszervezésére és igazgatásra. Így történt, hogy a fiatalasszony egészen első kisfia, Bendegúz születéséig a Füleky Pincénél dolgozott. 

Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 09. )
 
A Tornai Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. július 03.
 A somlói hazánk legkisebb borvidéke, mivel egyedül a Marcal-medencéből oázisként kimagasló tanúhegy lejtőire korlátozódik. Éghajlata kiegyenlített, kontinentális. Viszonylag korán tavaszodik, a nyár általában nem igazán forró, az ősz kellemesen meleg és hosszú. Az itt termett borok savban gazdagok, kemény karakterűek, testesek, teltek, diszkrét illatúak, általában lassú fejlődésűek: hosszú ideig érnek és későn öregednek. Csak fehérbor-termő vidék. Hamvas Béla  A bor filozófiája című munkájában így ír a somlóiról:  "A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt".

A Tornai Pincészet ennek a legkisebb magyar borvidéknek a legnagyobb pincészete. 1946 óta, mára ötven hektáron gazdálkodnak itt, ültetvényeik a Somló déli lejtőin, a legjobb adottságú övezetekben terülnek el, melyeket hagyományos és elismert somlói fajtákkal, és sikeres hazai nemesítők Somlóhoz méltó fajtáival telepítettek be (Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Pinot Blanc, Szürkebarát, Zenit, Zeusz). Boraik a nevesebb éttermek borlapjain és a szaküzletekben ugyanúgy megtalálhatók, mint az áruházláncok polcain.

 
Utolsó frissítés ( 2009. július 06. )
 
Breitenbach Kézműves Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. június 05.
A Breitenbach Pince a szó szoros értelmében kézműves borokat készít, hiszen itt a szőlő semmilyen formában nem találkozik gépekkel, ha csak a hagyományos orsóprést nem tekintjük annak. A sorközművelésben csak a kasza kap szerepet, vegyszerekről, műtrágyáról és fajtaélesztőkről szó sem eshet, így amellett, hogy egyedi karakterrel bír, még bioorganikusnak is nevezhetjük a Kiss B. János borász által vezetett valóban kicsi birtokot.


A családi vállalkozásban működő pincészet 2006-ban kezdett saját, palackozásra szánt egyedi borokat készíteni, de talán nem meglepő, hogy őseik már öt generációra visszavezethetően szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkoztak Tokaj-Hegyalján. Nem mellesleg, fontos momentum szempontunkból, hogy apai ágon a vadászat, a vadételek és a vadregény minden formájának szeretete is örökletes a családban.
Utolsó frissítés ( 2009. június 08. )
 
Juhász Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. május 03.
A Juhász testvérek tradicionális pincészete a szép és komoly borok létrehozását tűzte ki célul, melyeket az odafigyelés és különleges gondosság jellemez a telepítéstől a tölgyfahordós érlelésen át a palackba kerülésig.

Juhász Testvérek

A két testvér által létrehívott Juhászvin Kft. 1996-ban alakult családi vállalkozásként az egri történelmi borvidéken. Jelenleg 40 hektár saját, és 100 hektár integrált szőlőterületen dolgoznak, melyről éves szinten összességében kb. 15.000 mázsa szőlőt dolgoznak fel és 10.000 hl bor készül. Az országos viszonylatban is nagynak mondható szőlő- és borgazdaságban a világfajtákon kívül természetesen nagy hangsúlyt fektetnek az egri borvidékre jellemző, illetve hungarikum fajták szigorú hozamkorlátozás mellett történő termelésére is.
Paptag
 A Juhász testvérek megfogalmazott célja, hogy egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borokat állítsanak elő elsősorban az igényes magyar borkedvelő közönség számára. Az e filozófia mentén készített borok, az esetenként több éves tölgyfahordós, illetve palackos érlelés ellenére is a legtöbb hazai borfogyasztó számára elérhető áron kerülnek a szaküzletek, vinotékák polcaira, tehát közkeletű kifejezéssel élve ár-érték arányuk kifejezetten jónak mondható, amit mi magunk is nagyon dícséretesnek tartunk.
 
Utolsó frissítés ( 2009. május 05. )
 
A Dolium Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapallo G. Gyula   
2009. április 02.
Dolium Pince

 

A Villány-Siklósi borvidék Magyarország legdélebbre fekvő hegyvidékén, a Villányi-hegység fennsíkjain és lejtőin terül el. A vidék ideális mediterrán jellegű klímája és talaja már az ókori Pannonia provincia borszerető római polgárait is megigézte, akik így már ebben a korai időszakban meghonosították itt a szőlőtermesztést és a borkultúrát. Ez a komoly történelmi múlt ihlette a Dolium Pincészet nevét is, mely a rómaiak bortároló edényére utal,  arra a fajta cserépedényre, amit a kortárs görögök amphorának hívtak.

 

 A Dolium Pincészetnek azonban nem csak a neve kölcsönöz történelmi jelleget, hiszen a borászat mintegy 130 éve van ugyanannak a családnak a tulajdonában, így a vendéglátás, a szőlészet és borászat hagyományai, fortélyai apáról fiúra öröklődnek. A villányi pincéikbe ellátogató vendégek 14 különböző (!) védett eredetű minőségi bort kóstolhatnak végig, miközben finom, házias ételekből - ropogósra sült malacból, vagy paraszt fatányérosból - falatoznak és hallgatják a pincegazda történeteit.

Utolsó frissítés ( 2009. április 03. )
 
Simon Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. március 04.

A Simon Pincészet Eger és Ostoros legszebb dűlőin, 25 ha-on gazdálkodó családi vállalkozás. Déli, dél-keleti fekvésû szőlőterületeiken, melyek talaja agyagbemosódásos barna erdőtalaj, a legigényesebb szőlőfajtákat termesztik szabályozott, hektáronkénti 5-12 tonnás termésátlaggal, amely garantálja a kimagasló minőséget.

Image

Utolsó frissítés ( 2009. március 23. )
 
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. február 02.

Hitvallásuk egyszerű: egyszerű, mint a természet, egyszerű, mint a napsütés.

„A földből, vízből, fényből, levegőből termett érett, zamatos szőlőből olyan borokat készíteni, amelyek tisztán, és őszintén adják vissza a bennük lévő sokszínűséget. Kibontani őket, mint ahogyan a szobrász kibontja a kőből a szobrot. A megszületett borokat felnevelni, kiteljesíteni, majd életük teljében útjukra bocsátani őket. Útjukra bocsátani, hogy az átváltozás, a csoda mindnyájunké lehessen. Hogy megérthessünk, megérezhessünk valamit a teljesség, az élet, a világmindenség nagyszerűségéből. Hogy a bor bennünk is csodát tegyen.”

                                                                                                                                     Vylyan

 

Vylyan Pincészet
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 19 - 27 / 82