Written by -ka-pír-
|
vasárnap, 17 november 2013 |
There are no translations available
Világfajta, mely hazánkban elsősorban a Mátraalján és Etyeken szép. Különleges, kellemes illatú és zamatú, tüzes, harmonikus minőségi fehérbor. Képes rendkívüli illatintenzitást felmutatni, ilyenkor a bor robusztus és semmiképpen nem elegáns. Jellegzetes egres- és bodzaaromák érezhetőek benne. Általában könnyű és zamatos, de lehet testes és fűszeres is. Kemény karakterű, jól tárolható bor. |
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available
Osztrák eredetű fajta, melyet a század elején a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő. Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus bor. Megfelelő hozamban jó savakkal is bír, de hosszú érlelésre ritkán alkalmas. |
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available
Magyar fajta, mely Egerben többszörös keresztezés eredményeként jött létre. Évjárattól függetlenül nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat, ami sokak szerint a vörösboroktól idegen. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét. |
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available
Jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas. Íz és illat aromákban gazdag, testes, sokszor cassisra (fekete ribizkéből készült francia likőr) és elgyújtott gyufa illatára emlékeztet. Összetett illatában a rózsasziromtól a fahéjon át a csokoládéig, a bogyós gyümölcsöktől a fűszerig sok-sok réteg felfedezhető. Érésének arányában pedig animális illatjegyek is megjelennek. Kifejezetten testes bor, viszonylag magas tannin- és savtartalommal. Minőségének csúcsát általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet ki a fás, barrikolt ízekkel. Kitűnő itala a nehéz húsételeknek, mint például a marha- és bárányhús, vadaknak, s a tyúkot kivéve a szárnyasnak is. |
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább. Fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú. Értékeit csak meleg termőhelyen mutatja meg, ilyenkor kellemesen lágy savakkal mutatkozik. Önmagában nem tartós, 10-20%-os Kékfrankossal házasítják. Erős hozamkorlátozás mellett újhordós érlelésű változata meglepően szép bor. |
|
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available
Burgundi fajta. Szép, rubin színű bor. Általában finom, elegáns, magas tannintartalmú, kitűnő zamatú, gyümölcsös. Fiatalon bogyós gyümölcsökre, eperre és cseresznyére emlékeztető, illatos bor, palackban is sokáig fejlődik, szelídül, érik. Ilyenkor illatában sokszor vadat, édesgyökeret és mohát lehet felfedezni. Általános íz harmóniája meggy, málna, eper, szilva, lekvár, cseresznye. Két-három éves érlelés után, kedvező esetben meggyre emlékeztető illat- és zamatanyagok alakulnak ki benne. Csersavban nem túl gazdag. A kitűnő minőségi burgundi borok akár húsz évig vagy még tovább is tárolhatók. A pinot noir jól illik szárnyashoz és bárányhúshoz. |
|
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available Francia eredetű fajta. A nagy kékszőlő-fajták egyike. Hazánkban a Soproni, Egri, Hajós-Bajai, Villányi valamint a Dél-Balatoni borvidéken található meg leginkább.
Általában mélyvörös színű, illata a málnára és rózsára emlékeztet. Telt, bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, minőségi bor. Jól lekerekíti a Cabernet fajtákat, tehát kiváló társ a házasításhoz. Az utóbbi években önmagában is egyre gyakrabban palackozzák. Marhahúshoz, borjúhoz, vadhoz, bárányhoz és könnyebb, fiatalabb változatában tengeri halhoz egyaránt fogyasztható. |
|
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available
Magyar fajta, mely a Seyve Villard és a Kékmedoc keresztezésével jött létre. Sötét színű, intenzíven illatos, vaníliára és szegfűszegre emlékeztető aromájú, különösen fűszeres zamatú, kiváló vörösbor. |
|
Written by Koren István
|
péntek, 06 június 2008 |
There are no translations available
Bordeaux-ból származik, hazánkban az egri borvidéken, valamint elvétve Villányban van jelen. Illatában a rózsára hasonlít. Minőségi száraz bor, melynek félédes változata is lézetik. |
|
|
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>
|
Results 1 - 9 of 41 |