Írta: Kapalló G. Gyula
|
2014. május 11. |
 - 2 cs medvehagyma
- 30 dkg burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- só, fehérbors
A megtisztított és kisebb kockákra vágott burgonyát kissé megpirítjuk a felhevített vajon, majd sózzuk és késhegynyi fehérborssal fűszerezzük. Ezután felöntjük a fehérborral, ami feloldja az edény alján keletkezett pörzsanyagokat és kellemesen savanykás ízt kölcsönöz majd a levesünknek. Ha ezzel megvagyunk, öntsük fel egy liter vízzel és főzzük puhára a burgonyát. |
Utolsó frissítés ( 2014. május 15. )
|
Írta: Kende
|
2013. december 29. |
 - 50 dkg barna csiperke
- 5 dkg szárított vegyes erdeigomba (vagy vargánya, róka- és trombitagomba keveréke)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek olaj
- 5 dkg vaj
- 3 dl főzőtejszín
- 2 ek tejföl
- 1 dl fehérbor
- só, bors, fehérbors
A szárított gombát beáztatjuk kb. 3,5-4 dl langyos vízbe egy órára. Ezalatt megtisztítjuk a csiperkegombát úgy, hogy a tönkök végének földes részét levágjuk, de a kalapokról nem húzzuk le a "bőrt". Ha a gombák kalapját is túl szennyezettnek találjuk, tegyük őket egy mélyebb tálba, szórjuk meg 1-2 evőkanál liszttel és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi jól ellepi. A lisztes vízben néhányszor megkeverve, a földes szennyeződéseket könnyen le tudjuk mosni a csiperkéről, majd egy szűrőkanálban leöblítve, lecsepegtetve már folytathatjuk is a feldolgozását. Válasszunk ki néhány nagyobb darab gombát, amiből vágjunk vastagabb szeleteket, fejenként 2-3 darabot. Ezeket a szeleteket az olaj és a vaj felhevített keverékében, nagy lángon pirítsuk meg, a zsiradékból kivéve szórjuk meg pici sóval és borssal, majd tegyük félre a kész leves betétjének. A felhevített zsiradékon ezután fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felszeletelt csiperkét, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, időnként megkeverve hagyjuk párolódni kb. |
Utolsó frissítés ( 2014. május 11. )
|
|
Írta: -ka-pír-
|
2013. november 03. |
 - 1 csésze szárított vargánya és/vagy erdei gomba keverék
- 2 szál sárgarépa
- 1/4 közepes zellergumó
- 1/2 közepes póréhagyma
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 l húsleves (esetleg 1 db leveskocka)
- 1 ek liszt
- 4 ek tejföl
- 1 dl bor
- 2 db babérlevél
- 2 tk kakukkfű
- só, bors
- 2 ek aprított petrezselyemzöld
- 1-2 marék szélesmetélt vagy tetszőleges levestészta
A szárított gombaszeleteket áztassuk be bő, langyos vízbe legalább 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára. A feldarabolt zöldségeket kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és a babérlevéllel tegyük fel főni annyi vízben, ami éppen ellepi őket, és fedő alatt főzzük ezeket félpuhára. Ezután adjuk hozzá a húslevest és a gombákat az áztatóvízzel együtt. Visszaforralás után főzzük még kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a száraztésztát és a fehérbort. |
Utolsó frissítés ( 2013. november 13. )
|
|
Írta: -ka-pír-
|
2013. szeptember 15. |
 - 1 kg vadmalac comb vagy lapocka
- 2-3 fej hagyma
- 1 db zsenge cukkini
- 1 db padlizsán
- 1 db póréhagyma
- 25 dkg csiperke
- 4 db babérlevél
- 2 db pritamin paprika
- 40 dkg lóbab vagy vesebab
- 15-20 szem fekete olajbogyó
- 2 ek paradicsompüré
- 0,5 dl olivaolaj
- 1 ek dijon-i mustár
- 2 tk provence-i fûszerkeverék
- 2 dl vörösbor
- só,fehérbors
- 1 csokor friss bazsalikom
A vadmalac combot kifilézzük és kisebb kockákra vágjuk, majd a finomra aprított és olajon megfuttatott hagymára helyezzük. Miután átpároltuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, valamint a babérleveleket. Néhány perc pirítást követően öntsük fel kb. 2,5 liter vízzel, vagy húslével, tegyük bele az elõzõleg egy éjszakán keresztül áztatott babot, és fõzzük addig, míg a hús és a bab csaknem megpuhult. Ekkor adjuk hozzá a provence-i fûszerkeveréket (kakukkfű, oregánó, zsálya, bazsalikom, borsikafű) a mustárt, a kockára vágott pritamin paprikát, a felszeletelt póréhagymát, gombát, padlizsánt és cukkinit, valamint az egészben hagyott, magozott olajbogyót.
|
Utolsó frissítés ( 2013. november 02. )
|
|
Írta: Kende
|
2013. július 28. |
- 1 kg vaddisznólapocka
- 2-3 ek kacsazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis fej zellergumó
- 40 dkg csicsóka
- 25 dkg fehérbab
- 2 tk pirospaprika
- 2 db érett paradicsom
- 2 db babérlevél
- 2 tk provance-i fűszerkeverék
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors
Az apróbb kockákra vágott vaddisznó lapockát megpirítjuk a zsiradékon, majd sózzuk, megszórjuk a paprikával és kevés őrölt feketeborssal, aztán hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát, amivel ismét a zsírjára pirítjuk. Ekkor kerül bele a feldarabolt paradicsom és a zöldségek, valamint az előző este beáztatott fehérbab a babérlevéllel.
|
Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 14. )
|
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2013. március 09. |
 - 1 kg szarvaslábszár és/vagy lapocka
- 1 cs vegyes leveszöldség
- 1 kisebb zellergumó
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg mangalica zsír
- 1-2 ek csemege pirospaprika
- 1-2 dl hámozott paradicsom vagy házi lecsó
- 1 dl vörösbor
- 1 tk őrölt kömény
- 3 db babérlevél
- 2-2 szál friss vagy 1-1 tk szárított kakukkfű, rozmaring és majoránna
- 30 dkg friss vagy 3 dkg szárított erdei gomba
- 20 dkg hántolt árpa (aki nem szereti használhat helyette tarhonyát)
- só, bors
A húst kisebb darabokra vágjuk, majd a felhevített zsiradékon fehéredésig pirítjuk. Ekkor megszórjuk a pirospaprikával és egy teáskanálnyi őrölt feketeborssal, majd hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, amivel fedő alatt, időnként megkeverve lassan a zsírjára pirítjuk. Ha a hús és a hagyma által kiadott folyadék már elpárolódott, hozzáadjuk a paradicsomot (vagy a a jó minőségű házi lecsót), sóval, babérlevéllel és köménnyel ízesítjük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi és fedő alatt, közepes lángon tovább főzzük. Ezalatt a zöldségeket és a gombát megpucoljuk, illetve a húshoz hasonló darabokra felaprítjuk. Ha szárított gombát használunk, azt előbb áztassuk be meleg vízbe, majd 1/2-1 óra múlva a friss gombával azonos módon kezelhetjük. Én jelen esetben szárított shitake gombát használtam, aminek jellegzetes, fokhagymára emlékeztető íze tovább gazdagította a levest, de a vargánya, tinóru vagy kucsmagomba íze szintén csodákat művelhet vele. |
Utolsó frissítés ( 2013. március 11. )
|
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>
|
Eredmények 11 - 20 / 32 |