Írta: -ka-pír-
|
2015. július 05. |

4 tojás sárgája 50 dkg málna 3 dl habtejszín 2 dl tej 15 dkg cukor
A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, majd a cukor felével együtt robotgépbe öntjük és pépesítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és gőz felett, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Mikor ezzel elkészültünk, a krémet vízfürdőben kihűtjük. A tejszínt keményre felverjük, majd összedolgozzuk a kihűlt tojáskrémmel, illetve a málnapéppel. Az így elkészített fagylaltalapot ezután kb. 3 órára a fagyasztószekrénybe tesszük, és 20-30 percenként egy kézi habverővel átforgatjuk, hogy a képződő jégkristályokat összezúzzuk, így a fagyi nem áll össze teljesen egy tömbbé. Ha van fagylaltgépünk, ezt a folyamatot bátran bízzuk arra.
|
Utolsó frissítés ( 2015. július 05. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. június 05. |
 - 1 kg szarvaslapocka
- 30 dkg füstölt szalonna
- 1 tk fokhagymapor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 ek Wochestershire szósz
- 1 ek sötét szójaszósz
- 1 kk őrölt fehérbors
- 1 kk őrölt feketebors
- 1 kk őrölt erőspaprika (elhagyható)
A szavashúst lehártyázzuk, majd finomra daráljuk a jó minőségű szalonnával és a kis fej vöröshagymával együtt. Ha ezzel megvagyunk, a darálthúsos masszát elkeverjük a fűszerekkel és a szószokkal, majd lefedve, legalább egy éjszakán át hagyjuk érlelődni a hűtőszekrényben. Sütés előtt egy folpackra helyezzük a húst és hengert formázva belőle szorosan feltekerjük, majd egy fél órára a fagyasztóba helyezzük, hogy jól összeálljon és könnyen szeletelhető legyen. Ezután 2-3 cm vastag szeleteket vágunk a 10-12 cm széles hengerből, majd a fóliát eltávolítva, grillrácson vagy serpenyőben, oldalanként 3-4 percig sütjük az így kapott húspogácsákat.
|
Utolsó frissítés ( 2015. június 05. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. május 23. |
A tésztához: - 25 dkg finomliszt
- 7 dkg vaj
- 5,5 dkg sült zsír
- 2 tojás
A töltelékhez:- 25 dkg húsos szalonna
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 25 dkg erdei csiperke
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- bő marék reszelt kemény sajt
- só
- 1 kk fehérbors
- 1 kk szerecsendió
- 1 kk őrölt rozmaring
- 2 tojás
- 1/2 csokor petrezselyem
A lisztet a hideg vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadunk két tojást és addig gyúrjuk, amíg a linzertésztáéhoz hasonló állagot nem kapunk. Ezután folpackba csomagoljuk és minimum fél óráig pihentetjük a hűtőszekrényben.
A töltelékhez a húsos szalonnát kockára vágjuk, forró serpenyőben kiolvasztjuk, majd összepirítjuk előbb a vékony szeletekre vágott hagymával, aztán pedig a durvára felaprított csiperkével. A tűzről levéve kevés sóval, fehérborssal, reszelt szerecsendióval, őrölt rozmaringgal és aprított petrezselyemmel fűszerezzük a szalonnás-hagymás gombát, majd hozzáadjuk a tejföllel és tejszínnel simára kevert tojásokat. |
Utolsó frissítés ( 2015. május 23. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. május 14. |

- 50 dkg darált szarvasborjú lapocka
- 2 ek zsír
- 2 l csontleves
- 1 cs vegyes leveszöldség
- 3 szál szárzeller
- 1 cs snidling
- 1/2 cs petrezselyemzöld
- 2 db érett paradicsom
- 2 db sonkahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5 ek liszt
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 kk örölt feketebors
- 1 kk őrölt fehérbors
- 1 kk morzsolt majoranna
- 2 ek paradicsomsűrítmény
- 1 marék olasz makaróni vagy szarvacska tészta
- só
- 5 dkg parmezán
A két darab sonkahagymát előbb hosszában kettévágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A megtisztított, karikára vágott leveszöldségeket és a hagymát egy evőkanál olvasztott zsíron (vagy olaj-vaj keveréken) megpirítjuk, majd hozzá adjuk a kockára vágott paradicsomokat és a paradicsom sűrítményt, illetve az ujjnyi darabokra vágott halványító zellert. Fedő alatt félpuhára pároljuk az egészet, majd felöntjük a szarvasborjú csontjából előzőleg megfőzött csontlevessel, vagy más rendelkezésre álló húslével. Amíg a leves felforr, összeállítjuk a húsgombóc alapjául szolgáló húspépet a finomra darált szarvasborjú lapockából, 1 evőkanál zsírból, 1 tojásból, 2 ek lisztből, 1 csokor finomra aprított snidlingből, 1/2 csokor finomra aprított petrezselyemből és 3 gerezd zúzott fokhagymából, amit sóval, borssal, paprikával, rozmaringgal és majorannával fűszerezünk. |
Utolsó frissítés ( 2015. május 14. )
|
Írta: Kapallo G. Gyula
|
2015. május 01. |
 - 4 db tojássárgája
- 4 ek repceméz
- 4 ek édes pezsgő
- 40 dkg eper
A sabayon tulajdonképpen egy könnyű, tojássárgájából alkohol hozzáadásával készült hab, melyet általában friss gyümölccsel - jelen esetben eperrel - vagy különböző piskótákkal, kekszekkel szolgálhatunk fel desszertként. Elkészítése gőz felett történik, fontos azonban, hogy a használt keverőtál alatti víznek nem szabad forrnia, csak gyöngyöznie, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki azonnal. Általában borral, vagy pezsgővel készítjük, de ízlés szerint használhatunk hozzá konyakot vagy más egyéb gyümölcspárlatot, esetleg vermutot is. |
Utolsó frissítés ( 2015. május 08. )
|
Írta: Kapallo G. Gyula
|
2015. április 26. |
- 10 db tojás
- 1 dl főzőtejszín
- 4 szelet fehér toast kenyér
- 1 fej lilahagyma
- 2 tk friss kakukkfű aprítva
- 1 tk friss zsályalevél aprítva
- 1 csokor medvehagyma aprítva
- 1 tk só
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 tk chili pehely
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg reszelt trappista
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 5 dkg vaj
A szalonnát vágjuk fel vékonyabb szeletekre és ezeket egy serpenyőben pirítsuk aranybarnára, majd vegyük ki a zsírból és papírtörlőre helyezve hagyjuk kihűlni. A tojásokat üssük fel egy keverőtálba és keverjük habosra egy kézi habverővel. Ezután aprítsuk fel a szalonnát, a medvehagymát és a zöldfűszereket, a kenyeret csípkedjük kockacukornyi darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt forgassuk bele a felvert tojásba. |
Utolsó frissítés ( 2015. április 26. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. április 19. |
- 1 ek olaj
- 1 ek vaj
- 25 dkg barna csiperke
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl félédes tokaji hárslevelű
- 1 ek finom liszt
- só, fehérbors
A felhevített olaj-vaj keverékben megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a gombafejek kitört és szintén finomra felvágott tönkjét. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük és fedő alatt fonnyadásig pároljuk az egészet. Ezután kerül hozzá a fehérbor, amivel további 8-10 percig forraljuk a hagymát és a gombát fedő alatt, majd besűrítjük az egészet a főzőtejszínnel és egy csapott evőkanálnyi finomliszttel. |
Utolsó frissítés ( 2015. április 19. )
|
|