"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Szent Benedek Pincészet |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kapalló G. Gyula | |
2012. november 26. | |
![]() A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába és mára sikerült kialakítania egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet a sokak által Európa földrajzi közepének tartott Tállyán található. Kiváló szőlőterületeiken a Tokaj-hegyalján átlagosnak mondható hektáronkénti 100-120 mázsa helyett erőteljes terméskorlátozással csupán 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek kíméletes feldolgozása adja az alapot kiváló boraikhoz. A pincészet főborásza Ádám József és a tulajdonos által vallott közös filozófia, hogy a tokaji bor régi hírnevét vissza kell állítani, amit csak nagy minőségű, nemes borokat produkálva lehet elérni. „Korrekt és igényes pince, méltó Tállya régi, szép híréhez” írja róluk Alkonyi László - Tokaj - iránytű borkedvelőknek 2009 című könyvében. ![]() A pincészet mintegy kétszáz éves épülete a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kőből épült, a ház alatt, vele azonos nagyságú, boltíves borházban végzik ma is a szőlő feldolgozását, és a borok kezelését. A három ágú, kőboltozatos pince teljes hossza 70 méter, mikroklímája kiválóan alkalmas a hordós és palackos borok érleléséhez egyaránt. A pincében született minden tétel fahordós erjesztéssel és érleléssel készül. A Remete és a többi édes bor 6-8 hónap, a száraz borok 6-18 hónap, míg a borkülönlegességek a jogszabály által előírt időt meghaladó érlelést kapnak, ami az aszúk esetében közel három év fahordós érlelést jelent. ![]() Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van pincelátogatásra, valamint a pincészet repertoárjából vacsorával egybekötött borkóstolóra a helyi Oroszlános Borvendéglőben. Kapcsolat: Szent Benedek Pincészet 3907 TÁLLYA Árpád tér 6. Borász: Ádám József +3630 346 4189 Szent Benedek Submontanum KFT 7400 KAPOSVÁR Ezredév utca 1. Tulajdonos: Dr. Farkas Géza +3630 993 6954 Ügyvezető: Dr. Farkas Gézáné Palcsó Ildikó +3630 394 5249 Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges www.facebook.com/SzentBenedekPinceszet
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 88809 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2013. november 19. ) |
< Előző | Következő > |
---|