"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Római kömény |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: -ka-pír- | |
2012. február 18. | |
A római kömény – más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény - az zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó, Ázsiából származó fűszer.
Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Szoros rokonságban áll a hazánkban is igen elterjedt réti köménnyel. Keletrol származik, de már az egész mediterrán térségben termesztették jóval a kereszténység kezdete elott. A rómaiak a bors helyettesítésére használták ezt a lapos ovális magot, sőt pasztává őrölték, hogy kenyérre kenhessék. Napjainkban a thai, a közel-keleti, az észak-afrikai, a mexikói és a délnyugat-amerikai konyhamuvészet meghatározó fűszere, de erőteljes aromája miatt nagyon jól passzol egyes vadételekhez, például vaddisznóból készült és hüvelyesekkel dúsított zöldséges ragukhoz is. ![]() Alkalmazása során óvatosan adagoljuk, ügyeljünk rá, hogy erős íze az ételben ne kerüljön túlsúlyba, ne uralja el az egész ízvilágot. Jól harmonizál a korianderrel és a babérral, valamint hagymafélékkel, és vajban, vagy mogyoróolajban rövid ideig pirítva oldódik ki legjobban ízanyaga, a cumaldehyde.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 70412 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2012. március 05. ) |
< Előző | Következő > |
---|