• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow Illés Pince
Illés Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. december 05.
 Az 1998-ban létrehozott családi pincészet jelenleg 10 hektáron gazdálkodik, melyből 6,5 hektár termő, 3,5 hektár pedig új telepítés. A klasszikus tokaji fajták közül 90%-ban furmintot és hárslevelűt termelnek, a fennmaradó rész túlnyomó többségében sárgamuskotály.  Az Illés Pincészet birtokai a világörökség részének nyilvánított Erdőbénye, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tarcal történelmi, kiváló fekvésű  dűlőiben - Mulatóhegy, Huza-dűlő, Lapis-dűlő, Serfőző-dűlő - találhatók.
 
A család birtokában jelenleg 4 működő pince van. Ebből Bodrogkisfaludon egy tatárjárás kori 25.000 literes pince, valamint két kisebb átmeneti tárolópince működik. Központi és egyben bemutató célokat is szolgáló pincéjük a festői környezetben elhelyezkedő Erdőbénye központjában található Illés Pince. A borház alatt húzódó, részben kétszintes, hétágú pincerendszer a legendás 22 ágú Rákóczi pince 2 ágát foglalja magába, melyben 400 hl bor elhelyezésére van lehetoség. Klímája a nagy mélységnek és a horzsaköves riolittufa kőzetnek köszönhetően optimális, hőmérséklete 10-12 fok között ingadozik.


A családi pincészet vezetője, Illés János, nagy figyelmet fordít a tradicionális tokaji eljárások megtartására, ezért a késői szüret után, teljesen hagyományos módon dolgozza fel a termést. A must erjesztése és tárolása kizárólag a történelmi gyökereknek megfelelően tölgyfahordókban történik. Boraik így kapják meg az egységesen oxidatív, más borvidék boraival nehezen összetéveszthető szín és ízvilágot.
 

 Az erdőbényei Illés Pincében borkóstolásra alkalmas termet is kialakítottak, ahol  40-50 fő vendéglátására nyílik mód családias körülmények között. Előzetes megrendelés  alapján a háziak töltöttkáposztát, kenyérben sült csülköt, vagy pincepörköltet szolgálnak fel számunkra.

A pincében korlátozott számban lehetőség van a már kialakított igényes, névre szóló bortrezorok egyikének hosszútávú bérlésére is.

Elérhetőség:

Illés  János 3932 Erdõbénye, Kossuth u. 1.

Tel./Fax:    +36 (47) 396 102
Mobil:    +36 (30) 239-1018
e-mail:     Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges és Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Trackback(0)
Hozzászólások (1)add
0
...
Írta: Budinszki Zsolt , 2009., december 28
Nekem volt szerencsém az erdőbényei pincét meglátogatni egy üdülés alkalmával.
Ritka,emlékezetes,szép pince a szerte ágazó járataival és hagyományőrző berendezéseivel és nem utolsó sorban finom boraival.
Aki teheti látogassa meg mert megéri!!!!!!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. december 08. )
 
< Előző   Következő >