• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow A hónap borásza arrow A Tornai Pincészet
A Tornai Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. július 03.
 A somlói hazánk legkisebb borvidéke, mivel egyedül a Marcal-medencéből oázisként kimagasló tanúhegy lejtőire korlátozódik. Éghajlata kiegyenlített, kontinentális. Viszonylag korán tavaszodik, a nyár általában nem igazán forró, az ősz kellemesen meleg és hosszú. Az itt termett borok savban gazdagok, kemény karakterűek, testesek, teltek, diszkrét illatúak, általában lassú fejlődésűek: hosszú ideig érnek és későn öregednek. Csak fehérbor-termő vidék. Hamvas Béla  A bor filozófiája című munkájában így ír a somlóiról:  "A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt".

A Tornai Pincészet ennek a legkisebb magyar borvidéknek a legnagyobb pincészete. 1946 óta, mára ötven hektáron gazdálkodnak itt, ültetvényeik a Somló déli lejtőin, a legjobb adottságú övezetekben terülnek el, melyeket hagyományos és elismert somlói fajtákkal, és sikeres hazai nemesítők Somlóhoz méltó fajtáival telepítettek be (Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Pinot Blanc, Szürkebarát, Zenit, Zeusz). Boraik a nevesebb éttermek borlapjain és a szaküzletekben ugyanúgy megtalálhatók, mint az áruházláncok polcain.

 
A borvidékre látogató érdeklődőket igény és ízlés szerinti, pince- és bormúzeum látogatással egybekötött kóstolóval várja a borászat hétköznap 10-18 óráig, illetve szombaton 10-16 óráig, de előzetes egyeztetés alapján bármilyen időpontban készségesen a rendelkezésünkre állnak.  A kóstolók során megtapasztalhatjuk, hogy mit is jelent valójában a "somlói", és aki még nem tapasztalt animális jegyeket is hordozó, dús beltartalmú, ásványos, ugyanakkor illatosan kellemes fehérborokat, itt bizony megteheti. Ha pedig hosszabb időt is eltöltenénk a csodálatos borvidék szépségeinek megismerésével, akkor szállással és kiváló konyhájával vár ránk a Hotel Somló.
 
Bővebb információ:
A pince és borszaküzlet: Tel.:+3688/516-224     Fax:  +3688/516-223
Hotel és étterem: +3688/516-220 ( www.hotelsomlo.hu )
E-mail:  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
 
 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. július 06. )
 
< Előző   Következő >