"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Breitenbach Kézműves Pince |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kapalló G. Gyula | |
2009. június 05. | |
A Breitenbach Pince a szó szoros értelmében kézműves borokat készít, hiszen itt a szőlő semmilyen formában nem találkozik gépekkel, ha csak a hagyományos orsóprést nem tekintjük annak. A sorközművelésben csak a kasza kap szerepet, vegyszerekről, műtrágyáról és fajtaélesztőkről szó sem eshet, így amellett, hogy egyedi karakterrel bír, még bioorganikusnak is nevezhetjük a Kiss B. János borász által vezetett valóban kicsi birtokot. ![]() A családi vállalkozásban működő pincészet 2006-ban kezdett saját, palackozásra szánt egyedi borokat készíteni, de talán nem meglepő, hogy őseik már öt generációra visszavezethetően szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkoztak Tokaj-Hegyalján. Nem mellesleg, fontos momentum szempontunkból, hogy apai ágon a vadászat, a vadételek és a vadregény minden formájának szeretete is örökletes a családban.
A szimpatikus fiatalember, aki a pincészetet létrehozta és jelenleg is vezeti, büszkén sorolta nekünk látogatásunk során a Bodrogkeresztúri-félmedence legjobb dűlőiben és Sárospatak kiemelt területein található alig több mint 5 és fél hektárnyi kiváló minőségű termőterületük elhelyezkedését, valamint a dűlők nagyságát, ezért ezt én is tovább adom: Lapis 3,3 ha, Csadó 0,9 ha, Göböly 0,9 ha, Alsógát 0,3 ha, Ciróka 0,10 ha. Az ezeken a területeken található ültetvényeik életkora 40-90 év között változik, fajtaösszetételük 65% furmint és 35% hárslevelű. A tőkéket kopaszra és egy csapra metszik, nyáron szigorú hajtás- és fürtválogatást végeznek rajtuk. A szőlőterületek talaja köves, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, különböző egyéb talajtípusokkal keverve. A birtokon a szüret október közepétől november végéig tart, a kíméletes feldolgozást követően pedig 220-300 literes tölgyfahordóban történik az erjesztés és az érlelés is. Alapvetően háromféle bortípust készítenek: száraz és félszáraz furmint és hárslevelű, késői szüretelésű borok, valamint 6 puttonyos aszú. Célkitűzésük, hogy boraik komplexek, nagy beltartalmúak, és egyediek legyenek, továbbá, hogy egyediségüket természetes módon, a lehető legkisebb beavatkozás útján érjék el. A pincegazda szavaival élve: "Legfontosabb cél szép borokat elérhető áron készíteni a borszerető emberek számára és ezáltal minél több emberrel megismertetni és megszerettetni a Tokaji borok egyediségét." ![]() Elérhetőségeik: Breitenbach Pince, Tokaj-Hegyalja 3917 Bodrogkisfalud Klapka út 38. Telefon: 70/227-4949 1082 Budapest Baross út 87/a. IV/5. Telefon:30/303-9799 E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 47319 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2009. június 08. ) |
< Előző | Következő > |
---|