• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Wines arrow Vineyard of the month arrow Szepsy Pincészet
Szepsy Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
kedd, 06 január 2009
There are no translations available

Szepsy IstvánA Szepsy család a XVI. Század végétől termel szőlőt és bort Bodrogkeresztúrban, jelenleg pedig Mádon, Tarcalon és Rátkán is. A II. világháború után a saját birtok egyre kisebb lett, idősebb Szepsy István 1970-ben bekövetkezett haláláig azonban mégis létezett Szepsy bor. István, a mai birtok alapítója, 1971-ben kezdte meg önálló gazdálkodását, 1975-től már a mádi központtal és az évek alatt 4,2 hektár saját, új szőlőültetvényt létesített a rendszerváltásig. 1987-től újra készülnek Szepsy borok is.

Az első palackozott Szepsy emblémás borok 1989-ből származnak, a hazai és a nemzetközi piacokon 1995-től vannak jelen. Ma a Szepsy birtok 63 hektár, ebből 46 hektár a művelt szőlő és 17 hektár a parlag. A következő években kisebb telepítések történnek még a Király, Urbán, Sarkad és Úrágya dűlőkben, de alapvetően a terület nagyságrendi növekedés befejeződött.

 

 

A legenda szerint az első aszút Szepsy Laczkó Máté, Szepsy István felmenője készítette Lorántffy Zsuzsannának. Ő a rendelkezésre álló levéltári iratok szerint ugyan nem egyenes ági rokona, de a kapcsolat a családok között igazolható.

 


 

Szepsy István hitvallása szerint a borászatban egyszerre kell radikálisnak és alázatosnak lenni, de nem lehet nélkülözni az arisztokráciát sem. Sokféle jelzővel látták el az utóbbi években személyét, az egyik legismertebb az „aszú király”. A Deluxe.hu nagyon találó megfogalmazása szerint: „Szepsy bármihez nyúl, abban mindig mértékadóvá válik. Aszúival újraértelmezte a legendás borkategóriát, ismét fölfedezte az édes szamorodnit, és 2000-es Úrágya Furmintjával megteremtette a nagy tokaji szárazbor etalonját.” Autentikus borai, emberi tartása és szerénysége ismeretében bátran kijelenthetjük, hogy Tokaj-Hegyalja egyik legnagyobb egyénisége.

A pincészet jelentős hozamkorlátozással, fajtaélesztők nélkül létrehozott dűlőszelektált-, illetve birtokborai megfelelő tartás mellett anyagi befektetésként is jól megállják a helyüket. A limitált palackszámú évjáratok és tételek egy jelentős részét egyes brit, amerikai és távol-keleti luxuséttermek szortimentjében is megtalálhatjuk, mely tény Szepsy Istvánt a Tokaji bor külhoni zászlóvivőjévé is avatja.

 

Kapcsolattartó: ifj. Szepsy István +36 70 945-6329

Cím: 3909 Mád, Batthyány út 59.
Telefon: +36 47 348-349
Fax: +36 47 348-724
E-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Webcím: www.szepsy.hu

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Last Updated ( szombat, 21 február 2009 )
 
< Prev   Next >