• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok
Borok
Hárslevelű PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Vélhetően magyar eredetű fajta. A Tokaj-Hegyalján, Mátraalján, az Egri borvidéken és a Villány-Siklósi borvidéken találkozhatunk vele.
Zöldessárga színű, illatában és zamatában hársmézre utaló, testes bor. Ízben enyhén fűszeres, savai elegánsabbak, mint a Furminté, fanyar utóízzel bír. Több éves érlelés során kiváló minőséget ad. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a híres tokaji borkülönlegességek - a szamorodni és az aszú - alapjául szolgál.
 
Furmint PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Németországban Mosler, Franciaországban Tokay néven ismerik. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló, Mecsekalja és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.
Illata fiatalon az érett almára, ászkolás után mézre és dióra emlékeztet. Extrakt-gazdag, tüzes, robosztus, kifejezetten savhangsúlyos, kissé fanyarkás ízű bor. Érlelést igényel és jól eltartható. Jobb évjáratokban kiváló minőséget terem, ami túléréssel és aszúsodással fokozódik.
 
Ezerjó (Fehér bakator, Budai fehér) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Magyar fajta, mely a Kárpát-medencében alakult ki. Nevét a budai szőlőkről kapta, ahol egykor közkedvelt fajta volt (azokon a területeken, amelyet mostanra elfoglalt a város). A filoxéravész óta a Badacsonyi Borvidékhez kötődik. A Kéknyelű elsősorban szóba jöhető beporzó fajtája. A két fajta bora is sok hasonlóságot mutat.
Magyar eredetű fajta, mely a Móri, Kunsági, Ászár-Neszmélyi borvidék van otthon.
Zöldesfehér színű, illatvilágban kevésbé gazdag bor. Száraz, kemény és kissé fanyar. Friss, savhangsúlyos, egyszerű bor, magas alkoholtartalommal, markáns savakkal. A móri borvidéken az évjáratok többségében tüzes, testes, kissé fanyar bort készítenek e fajtából.
 
Cserszegi fűszeres PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Magyar eredetű fajta, mely az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével jött létre. A Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke borvidéken jellemző.
Illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú, alkoholban gazdag bor. Sokéves érlelésre megfelelő savak hiányában nem alkalmas.
 
Cirfandli PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Főleg Ausztriában, Gumpoldskirchen környékén termesztik. Magyarországon jóformán csak Baranyában található. A Móri ezerjót néha tévesen Zierfandlernek nevezik.
Színe többnyire aranysárga, zöld árnyalatokkal. Finom virágos illat, diszkréten fűszeres íz jellemzi. Kissé lágy, jól eltartható bor.
Utolsó frissítés ( 2008. június 06. )
 
Chardonnay (Pinot bianco, Kereklevelű) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták. Megtalálható a Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalma-Sokoróaljai, Mecsekaljai, Balatonfelvidéki, Dél-Balatoni és a Szekszárdi borvidéken.
Különlegesen illatos, illata zöldalma- és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlítható összetett savak. Érett sárgadinnye, méz, érett bornál pedig a vajasság ízjegyeit hordoza. Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik, ha barrique-ban (kis méretű, új tölgyfahordóban) érlelik, igazán sokféle ételhez illik. Rendkívül elegáns, minőségi fehérbor, sokáig érlelhető. A túlérett termésből készült borok különlegességnek számítanak.
 
A Heimann Családi Birtok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. május 19.

 A Heimann család az 1728-ban született Michael Haiman borásztól származtatja családfáját, aki a Fekete-erdõ környékérõl hozta magával a svábok fejlett borkultúráját. Az általa megteremtett szőlészet és árutermelő borászat nagy hatással volt a szekszárdi borkultúrára és a térség gazdasági fejlődésére egészen a II. Világháborúig. Az ezt követő évtizedek azonban szinte mindent elpusztítottak, amit a család mintegy két évszázad alatt felépített.

Szerencsére az 1990-ben egy kis présházzal és 0,6 ha. szőlővel újjászülető családi vállalkozás mára már ismét egy nagyobbacska, mintegy 20 ha-os birtoktestet, valamint egy egészen komoly és korszerű feldolgozó üzemet mondhat a magáénak a Szekszárdi Borvidéken, melyhez nemrég készült el újonnan egy kiváló érlelőpince is. Az ily’ módon főnixként újraéledő családi borászat technológiai törekvéseiről összefoglalva elmondható, hogy a megőrzés érdekében a maximumot, egyéb beavatkozásban pedig a minimumot célozzák meg annak érdekében, hogy a borok a legtermészetesebben szekszárdiak és Heimannok maradjanak.
 

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 73 - 81 / 82