Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Fehérszőlő néven Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb fajtája volt, de a filoxéravész után szinte teljesen kiszorult a termesztésből. Rendkívül elegáns bor, egyedi ízét a gyógynövényaroma, a pikáns fűszerek, valamint némi mogyoróíz jellemzik. Sok és jó minőségű aszú készíthetésére alkalmas. |
Utolsó frissítés ( 2008. június 06. )
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Francia eredetű bor, mellyel hazánkban a Badacsonyban, valamint a Mátraaljai borvidéken találkozhatunk. Intenzív muskotályos illatú, erőteljes, friss zamatokkal bíró bor, közepes alkoholtartalommal. Barátságos, elegáns, finom savtartalommal. Tüzes, de lágy karakterű, minőségi bor. A Badacsonyi Borvidéken egyaránt ismert édes, félédes és száraz változatban is. A jó muskotályt elsősorban nem a gasztronómiához társítva kell fogyasztani, hanem önálló italként. (ld. még: muskotály) |
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Olasz vagy francia eredetű fajta, mely csak névrokona a rajnai rizlingnek. Hazánkban szinte minden borvidéken megtalálható (pl.: Mátraalja híres bora az abasári olaszrizling), a legszebb olaszrizlingek azonban a Szent György-hegyen és Csopakon teremnek, mely ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Igazán itt jönnek elő benne azok a zamatok, illatok, amelyek nagyon értékessé teszik a fajtát. A fehérbor kedvelő emberek "alapfajtája", ahogy vörösborban a kékfrankos. Illatban nem igazán gazdag, ha jó minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, az évjárattól, termőhelytől nagyban függenek, utóízében gyakori a keserűmandula. Többnyire lágy, fajtajelleges. Zamatos, tüzes, harmonikus minőségi bor. Hajlamos a töppedésre és a nemespenészt is jól fogadja. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Ősrégi szőlőfajta, amely különféle változatokban terjedt el - mint például az ottonel és a sárga muskotály - és csemegeszőlőként is nagyon kedvelt. Az Ottonel és a Sárga Muskotály közül az utóbbi az elegánsabb. Illatuk intenzív, és a közhiedelemmel ellentétben kiváló - bár nem évekig tartó - savakkal bírnak. Kellemes ízű, száraz (pikáns muskotályos zamattal) és édes változatban is készíthető. A muskotályok - hála a magas savtartalomnak - hosszú ideig érlelhetőek. Túlérésben szép desszertbort ad. Hűvös termőterületről érdemes beszerezni. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Az erdélyi Moldáviából származik, szőlőjét többnyire Közép- és Kelet-Európában termesztik. Egyik fő termőterülete hazánkban az egri borvidék, de megtalálható még a Bükkalja, Ászár-Neszmély, Mór és a Mátraalja borvidékeken. Fajtajelleges diszkrét illattal és többnyire lágy savakkal bír. Alkoholban gazdag, tüzes, lágy bor. Sokéves érlelést csak kivételesen jó évjáratból visel el, ilyenkor a ki nem erjedt cukor segít a szép érésben. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Színe aranysárgás, illata telt, mézes, aszalt gyümölcsökkel. Ízében mézes sütemények és egy kevés fahéj érezhető. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Ősi magyar eredetű fajta, a rusztikus fajták közé tartozik. A Badacsonyi borvidék különlegessége. A friss bor halványzöld, érlelés után is világos marad. Finom, de határozott illat és zamatvilágú, ugyanakkor nem tolakodó. Jellegében sok közös van a Királyleánykával. Fiatalon is kellemes, de az igazi élményt több éves érlelés után nyújt. |
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
|
Eredmények 64 - 72 / 82 |