Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Bordeaux-ból származik, hazánkban az egri borvidéken, valamint elvétve Villányban van jelen. Illatában a rózsára hasonlít. Minőségi száraz bor, melynek félédes változata is lézetik. |
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Közép-európai vörösborfajta, az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek. Színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához, mint a melegebb vörösbor színekhez. Illatában enyhén aszalt szilvára emlékeztető, testes, fanyar, finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású minőségi bor. Savai különösen hűvösebb termőtájakon felettébb kemények lehetnek. Alacsony termésátlaggal extraktban nagyon gazdag bor nyerhető, de akkor is egyszerű, ám megbízható, kiváló minőségű bor marad. Jól illik bármilyen hús, valamint vadételhez. |
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Származási helye Kis-Ázsia, legismertebb magyarországi termőhelye Szekszárd, emellett megtalálható még a Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, valamint a Csongrádi borvidéken is. Tanninban nem gazdag, ezért színe halványabb, viszont savai erőteljesek. Jó évjáratban ízgazdagsága a fűszerességig terjed. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. Hazánkban a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
Sötét, illatos, jellegzetes zamatú, különleges minőségű, bársonyos, cserzőanyagban gazdag bor. Illatában a fekete ribizli és a zöldpaprika, valamint a csokoládé jegyeit fedezhetjük fel. Alkoholtartalma a testesség követelménye miatt 12% alatt nem lehet. Fiatal korában gyakran kemény és élvezhetetlen. A jó évjáratok nagyon hosszú idő alatt fejlődnek ki, ez Villányban legalább 10 év, Szekszárdon 5-6 év. Az új kishordós (barrique) érlelés még tartósabbá teszi a bort, de néha nyújtja az érlelési időt is. Fiatalon nehéz húsételekhez, éretten nemes vadhoz illik. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Hazánkban Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületei.
Illata szederre, zamata kökény-erdei szamóca-szilva illatokra vezethető vissza, ám nem olyan intenzíven fűszeres, mint a Sauvignoné. Jó évjáratban hallatlan ízmélységet ér el. Cukor- és savtartalma közepes. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Ausztriában a Kékoportó és a Kékfrankos keresztezésével hozták létre, hazánkban leginkább az egri borvidéken találkozhatunk vele. Az Egri bikavér készítéséhez kiemelten ajánlott nyolc vörösborszőlő egyike. Színanyagban és extraktban gazdag, finom csersavtartalmú, fűszeres, fajtajelleges illatú és zamatú, harmonikus ízű. Sokkal lágyabb a Kékfrankosnál, ebben a tulajdonságban inkább a Kékoportóra hasonlít. Viszonylag gyorsan fejlődik, már Márton napon (november 11.) forgalomba hozható újbor készíthető belőle. Jó tulajdonságai miatt egyes termőhelyeken alkalmas lehet a Kékoportó helyettesítésére. |
|
Írta: Koren István
|
2008. június 06. |
Feltehetően osztrák fajta. A legszebb veltelinit hazánkban a Balaton-felvidéken készítik. Illata kellemes, üde, ha jó minőségű, fekete borsra és mentára emlékeztet. Gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény. Az egyszerű pecsenye vagy asztali boroktól a Duna völgyében termett száraz és borsosan fűszeres, hosszabb tárolásra is alkalmas borokig több változata is ismert. |
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
|
Eredmények 46 - 54 / 82 |