Írta: -ka-pír-
|
2008. november 29. |
"AHOL A NAP ÉS A HEGY ÖSSZEÉR"
A Mátraaljai Történelmi Borvidék az egyik legrégebbi és legnagyobb borvidék Magyarországon. A mátrai borvidék mintegy 7300 ha-al a legnagyobb történelmi borvidékünk. A vulkanikus Mátra hegység egy olyan vulkáni lánc tagja, amely a Dunazugtól az erdélyi Hargitáig húzódik.Az egykori vulkán hatalmas beszakadása messze délen is folytatódik az Alföld alatt. A Mátra vulkanikus talaja, a napsütés és a különleges mikorklíma páratlan szépségű fehérbort érlel. A vidék jellegzetes fehér fajtái az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Rizlingszilváni, a Leányka, a Hárslevelű, a parfümöktől terhes Irsai Olivér, a Tramini, a Zenit, a Zefír, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc. Itt terem az ország talán legtöbb és legjobb minőségű Muscat Ottonelje. |
Utolsó frissítés ( 2012. március 02. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2008. november 03. |
A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelő- és kóstolópincéi is. A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belőlük.
|
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2008. november 03. |
A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelő- és kóstolópincéi is. A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belőlük.
|
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
|
|
Írta: -ka-pír-
|
2008. október 11. |
A délvidéki gyökerekkel rendelkező Kovács Zoltán és felesége Éva asszony a Villányban élve mondhatni beleszülettek a magasszintű szőlőkultúra és borkészítés hagyományai közé. Családi pincészetüket 1990-ben alapították, mely a nemrégiben megújulva kapta az Agancsos nevet, a dűlőét, ahol a borászat szőlőinek egy része található. Munkájuk során alapvető fontosságúnak tekintik a természet szeretetét, a minőség tiszteletét és az emberközeliséget. Ennek jegyében dolgoznak azon az egészen kicsiny, mintegy 6 hektár nagyságú termőterületen, mely a Villányi Borvidék legjobb dűlőiben helyezkedik el. S a hagyományos művelési formát megtartva, a kor minőségi elvárásainak megfelelő hozamkorlátozással így terem meg kezük alatt az az alapanyag, mely Villány legkiválóbbjai közé emeli boraikat.
|
Utolsó frissítés ( 2008. október 21. )
|
|
Írta: -ka-pír-
|
2008. október 11. |
A délvidéki gyökerekkel rendelkező Kovács Zoltán és felesége Éva asszony a Villányban élve mondhatni beleszülettek a magasszintű szőlőkultúra és borkészítés hagyományai közé. Családi pincészetüket 1990-ben alapították, mely a nemrégiben megújulva kapta az Agancsos nevet, a dűlőét, ahol a borászat szőlőinek egy része található. Munkájuk során alapvető fontosságúnak tekintik a természet szeretetét, a minőség tiszteletét és az emberközeliséget. Ennek jegyében dolgoznak azon az egészen kicsiny, mintegy 6 hektár nagyságú termőterületen, mely a Villányi Borvidék legjobb dűlőiben helyezkedik el. S a hagyományos művelési formát megtartva, a kor minőségi elvárásainak megfelelő hozamkorlátozással így terem meg kezük alatt az az alapanyag, mely Villány legkiválóbbjai közé emeli boraikat.
|
Utolsó frissítés ( 2008. október 21. )
|
|
Írta: Kapalló Gergely
|
2008. szeptember 01. |
  Az Orsolya Pince története Gyöngyösön kezdődött a ’90-es évek vége felé, ahol a két agrármérnök hallgató, Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán megismerkedett egymással. Hamar kiderült, hogy nem csak egymás, de a jó borok iránt is mély vonzalmat éreznek, így friss diplomájukkal a kezükben Zoli szülőföldjére, az egri borvidéken található Ostorosra költöztek és elhatározták, hogy semmi mást, csak nagy borokat fognak készíteni. Jobban mondva olyan borokat, amelyeknek egyéniségük van, melyeket csak hagyni kell, hogy hozzák a legjobbat, amit a termőterület és a fajta megenged. Orsi szavaival élve: "Amikor az Orsolya Pincét megalapítottuk, azt tűztük ki célul, hogy felkutassuk Ostoros és Eger legjobb szőlőtermő dűlőit és megkeressük az ezekre a termőhelyekre leginkább jellemző fajtákat. A lehető legtermészetesebb módon igyekszünk borászkodni, kerülve minden mesterséges anyagot a feldolgozás és a borkészítés során. Ha nem így tennénk, elsikkadna a lényeg: képtelenek lennénk megmutatni, hogy az adott évjáratban, az adott szőlőfajtából, az adott termőhelyen milyen bor készítését tette lehetővé a természet. |
Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 03. )
|
|
Írta: Kapalló Gergely
|
2008. szeptember 01. |
  Az Orsolya Pince története Gyöngyösön kezdődött a ’90-es évek vége felé, ahol a két agrármérnök hallgató, Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán megismerkedett egymással. Hamar kiderült, hogy nem csak egymás, de a jó borok iránt is mély vonzalmat éreznek, így friss diplomájukkal a kezükben Zoli szülőföldjére, az egri borvidéken található Ostorosra költöztek és elhatározták, hogy semmi mást, csak nagy borokat fognak készíteni. Jobban mondva olyan borokat, amelyeknek egyéniségük van, melyeket csak hagyni kell, hogy hozzák a legjobbat, amit a termőterület és a fajta megenged. Orsi szavaival élve: "Amikor az Orsolya Pincét megalapítottuk, azt tűztük ki célul, hogy felkutassuk Ostoros és Eger legjobb szőlőtermő dűlőit és megkeressük az ezekre a termőhelyekre leginkább jellemző fajtákat. A lehető legtermészetesebb módon igyekszünk borászkodni, kerülve minden mesterséges anyagot a feldolgozás és a borkészítés során. Ha nem így tennénk, elsikkadna a lényeg: képtelenek lennénk megmutatni, hogy az adott évjáratban, az adott szőlőfajtából, az adott termőhelyen milyen bor készítését tette lehetővé a természet. |
Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 03. )
|
|
|
|
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
|
Eredmények 28 - 36 / 82 |