• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Erdélyi káposztaleves szárított vargányával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Georginno   
2007. október 28.
 Erdélyi káposztaleves szárított vargányával
  • 1 kg hordós káposzta
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 25 dkg szarvas kolbász
  • 10 dkg szárított vargánya
  • 3 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 4 szem boróka bogyó
  • 1 tk borsikafû (csombor)
  • 1 tk tárkony
  • 1 tojásból csipetke
  • 1 ek liszt a rántáshoz

A szárított gombát 2-3 dl kézmeleg vízzel felengedjük, és állni hagyjuk 1-2 órán keresztül, hogy megfelelõ mennyiségû nedvességet szívjon magába. A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk egy fazékban, majd a zsírjából kiveszünk egy evõkanálnyit egy kisebb lábasba a rántás késõbbi elkészítéséhez. A maradék szalonnazsíron megfonnyasztjuk a laskára szeletelt hagymát, majd hozzáadjuk a kissé megvágott savanyú káposztát, amit azonban elõbb érdemes megkóstolni, hogy amennyiben túl sós, vagy savanyú lenne, még idejében ki tudjuk öblíteni. Ezt követõen fedõ alatt, kevés vízzel 5-10 percig pároljuk a káposztát a hagymával és a szalonnával, majd hozzáadjuk a csipetketésztát és felengedjük kb. 2,5 liter meleg vízzel.

Finoman megtört borókabogyóval, babérlevéllel és a zúzott fokhagyma felével ízesítjük. Ha a csipetke már csaknem megfõtt, hozzáadjuk a leveshez a beáztatott gombát, a karikára vágott kolbászt, valamint a csombort és a tárkonyt, majd világos rántást készítünk a maradék fokhagymából, lisztbõl és a szalonnazsírból, amivel jól kiforraljuk az egészet. Tálaláskor, ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt is.

 Borajánló:

Mivel levesünkben alapvetõen a savanyú íz fog dominálni, egy erõteljesebb savkarakterû száraz fehéret ajánlok hozzá, mondjuk somlói olaszrizlinget, vagy hegyaljai furmintot. A tárkony és a borsika miatt különlegesen érdekes párosítást kaphatunk egy délvidéki chardonnay-val is.      

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. október 31. )
 
< Előző   Következő >

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék