Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. november 15. |
 - 9 db tojás
- 40 dkg mufloncomb
- 3 dl tej
- 2 db zsemle
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt csemege szalonna
- 1 csokor petrezselyem
- 1-1 kk őrölt kakukkfű, rozmaring, szurokfű
- 1 tk feketebors
- 1 ek worchester szósz
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
6 db tojást forrásban levő vízbe helyezünk, 5 percig főzünk, majd jeges vízben lehűtünk. A muflonhúst és a csemegeszalonnát finomra daráljuk, majd összekeverjük két felvert tojással és a tejbe áztatott, kicsavart zsemlékkel. A kapott masszát fűszerezzük a worchestershire szósszal, aprított petrezselyemmel, sóval, borssal, szárított zöldfűszerekkel, valamint a zúzott fokhagymával és a lereszelt vöröshagymával. A tojásokat megpucoljuk, lisztbe forgatjuk és beburkoljuk a hat egyenlő részre osztott húspéppel. |
Utolsó frissítés ( 2015. november 15. )
|
Írta: Kapallo G. Gyula
|
2015. október 31. |

- 2 ek olíva olaj
- 4 db téli körte
- 1 marék dióbél
- 1 fej vöröshagyma
- 1 l zöldségleves
- 2 dl tejszín
- 1 dl száraz szamorodni
- 1 ek vegyes virágméz
- só,őrölt bors
A dióbelet száraz, felhevített serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd egy éles késsel felaprítjuk és félretesszük. A felszeletelt hagymát enyhén sózzuk, borsozzuk, majd megpirítjuk az olajon, és hozzáadjuk a kimagozott, kockára vágott körtét. Az egészet felöntjük a zöldség alaplével és lefedve addig forraljuk, amíg a körte meg nem puhul. |
Utolsó frissítés ( 2015. október 31. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. október 18. |
- 1 kg szarvaslapocka
- 2 ek olíva olaj
- 5 dkg vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 tk chili pehely
- 2 ek natúr kakaópor
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ü barnasör
- 2 dl sűrített paradicsom
- só, bors
A szarvashúst nagyobb kockákra vágjuk, majd ezeket kisebb adagokban körbe pirítjuk a felhevített olaj-vaj keveréken. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, amire rászórjuk a fűszereket és a kakaóport, majd felöntjük a sűrített paradicsommal és enyhén lepirítjuk. |
Utolsó frissítés ( 2015. október 24. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. szeptember 03. |
 - 1 kg darált szarvaslapocka
- 1 csokor friss, aprított bazsalikom
- 2 db tojás
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej lilahagyma reszelve vagy apróra vágva
- 2 ek osztrigaszósz, vagy 1 ek szardellapaszta (elhagyható)
- 1 ek csípős paprika krém vagy 1 tk chili pehely
- 1 tk morzsolt majoránna
- 2 db kimagozott, apróra vágott paradicsom
- 2 dl zsemlemorzsa
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- a sütéshez olaj
A szépen lehártyázott, megtisztított szarvaslapockát finomra daráljuk, majd összekeverjük előbb a száraz, aztán pedig a nedves fűszerekkel és hagymafélékkel, valamint az aprított bazsalikommal (a sóval csinyján bánjunk, mert mind az osztriga szósz, mind pedig a csípős paprika krém eléggé sós szokott lenni). |
Utolsó frissítés ( 2015. szeptember 03. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. augusztus 23. |
- 20 dkg édes-omlós keksz
- 9 dkg vaj
- 500 g mascarpone
- 500 g krémsajt
- 3 ek porcukor
- 1 db vanília rúd
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kis üveg házi dzsem
A kekszet egy nejlon zacskóba tesszük, amit beburkolunk konyharuhával és egy sodrófa vagy klopfoló segítségével kekszmorzsát készítünk. A vajat felolvasztjuk és a morzsával összekeverve egy 30 cm átmérőjű csattos tortafoma aljára nyomkodjuk egyenletes vastagságban. |
Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 23. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. augusztus 13. |
 - 1 kg őzgerinc filé
- 5 fej lilahagyma
- 4 db pritamin- vagy kápia paprika
- 1 dl olaj
- 3 szál friss vagy 2 tk szárított rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
Az őzgerincből készített filéket teljesen lehártyázzuk és kb. 3x3 cm-es darabokra felvágjuk. A fokhagymát és a rozmaringot egy éles késsel jól összeaprítjuk, majd ezzel és gorombára tört feketeborssal fűszerezzük a húst, amit végül megöntözünk a jó minőségű mogyoró-, vagy napraforgó olajjal (sózni csak a sütés végén szabad). |
Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 19. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. augusztus 01. |
 - 50 dkg darált vaddisznó comb vagy lapocka
- 2 ek libazsír
- 50 dkg szarvacska tészta vagy rövid makaróni
- 25 dkg cukkini
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg zöldborsó
- 3 db pritamin paprika
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl paradicsom sűrítmény
- 1 l húsleves
- 1 ek provence-i fűszerkeverék
- só, bors
A felhevített libazsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darált vaddisznóhúst, amit gyakori keverés mellett szintén a zsírjára pirítunk. Ekkor fűszerezzük sóval, borssal, provence-i fűszerkeverékkel és adjuk hozzá a paradicsom sűrítményt, valamint a zöldborsót, és a kockára vágott sárgarépát. Néhány perccel később hozzáadhatjuk a tésztát is, majd öntsük fel a ragut a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt lángon hagyjuk, hogy a tészta félkészre puhuljon. |
Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 01. )
|
|