There are no translations available "A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Mákos nudli |
![]() |
![]() |
![]() |
Written by Marcsok Marianna | |
szerda, 09 január 2008 | |
There are no translations available
A még forró burgonyákat meghámozzuk, áttörjük, majd lisztezett deszkán összegyúrjuk egy késhegynyi sóval, a tojással és annyi liszttel amennyitõl még nem lesz kemény, de már könnyen elválik a kezünktõl. (A 40 dkg-nak bõven elégnek kell lennie.) Ezután kicsit pihentessük, majd vágjunk belõle öklömnyi darabokat, amibõl újnyi vastag csíkokat tudunk sodorni a deszkán.
Az így kapott "gilisztákat" vágjuk fel 4-6 cm-es darabokra és lobogó, sós vízben fõzzük addig, amíg feljönnek a víz felszínére. Ekkor lyukaskanállal szedjük ki, öblítsük le hidegvízzel, majd ha kifõtt az egész, locsoljuk meg a felolvasztott vajjal. Végül szórjuk meg az egészet reszelt citromhéjjal ízesített darált mákkal és porcukorral. Kitûnõ ünnepi fogás a karácsonyi asztalra, de mifelénk hétköznap is gyakran fogyasztják. A receptet Marcsok Marianna kassai olvasónk osztotta meg velünk! Borajánló: A mákos ételek mindig nagy dilemmát okoznak a sommelier-nek, mivel a belõle készült ételeket egyszerre jellemzi az édes és keserû íz, valamint a sötét és világos szín. Éppen ezért legjobbnak látom, ha mindkét princípiumnak behódolok és ajánlok hozzá vöröset is, fehéret is. Talán meglepõ, de ha vöröset nyitnék, akkor a Don Simon Pinot Noir 2003-as Medium-ra esne a választásom. Egyáltalán nem egyszerû borról van szó, de fûszeressége kitûnõ összhangot ad a mák kesernyés felhangjaival s így lenyûgözõ ízek kerekedhetnek a szánkban. Ha pedig fehérrõl és édesrõl beszélünk, Szeremley Huba Badacsonyi Zeusza jut az eszembe, abból is a 2005-ös. Lendületes, mediterrán, behízelgõ és pont passzol a citromhéj illatához. Vagy legyen egy megfelelõen citrusos tokaji, mondjuk a Disznókõ 2003-as Szamorodnia, az az édes kis cukorfalat... - ka-pír -
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 45138 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Last Updated ( szerda, 09 január 2008 ) |
< Prev | Next > |
---|