1,2 kg szarvas comb- 20 dkg füstölt szalonna
- 3 tk. provence-i fûszerkeverék
- 1-1 tk. só, bors, paprika
- 0,5 dl olaj
a páchoz: - 2 ek olaj
- 2 ek balzsamecet
- 2 ek szójaszósz
- 1 tk. worchester szósz
- 1 ek zúzott borókabogyó
- 1 ek zúzott fokhagyma
A pác alkotóit beletöltjük egy mûanyag zacskóba, jól összerázzuk, majd belehelyezzük a megmosott, megtisztított szarvashúst és hideg helyen hagyjuk 1-2 éjszakán át érlelõdni. Miután kivettük a zacskóból, helyezzük egy lefedhetõ tûzálló tálba, majd dörzsöljük be a sóból, borsból, pirospaprikából és provence-i fûszerbõl készített fûszerkeverékünkkel.
Ezt követõen borítsuk be a húst a vékony szeletekre vágott szalonnával, (amit fogpiszkálóval, vagy hústûvel hozzá is rögzíthetünk) majd öntsük alá a megmaradt páclevet, az olajat, valamint 2 dl vizet. Lefedve süssük 1 órán keresztül közepes lángon, majd fordítsuk meg és a vizet pótolva süssük takarékon további 45 percen keresztül szintén lefedve. A sütési idõ végén, 10-15 percig piríthatjuk az egyik felét, de idõnként locsolgassuk meg a levével és ügyeljünk rá, nehogy túlzottan kiszáradjon. Áfonyalekvárral és burgonyapürével, vagy héjában sült vajas burgonyával tálaljuk. Borajánló: Mi idén szenteste az egri st. Andrea Pincészet Áldás nevû 2003-as pémium Bikavérével fogjuk fogyasztani, de kínálhatunk hozzá bármilyen nagytestû vörös házasítást, vagy egy jó évjáratú pinot noir-t is. A receptet köszönjük Hubai-Kovács Péter nevû olvasónknak, aki karácsonyi receptpályázatunkon indult e fogással!
Trackback(0)
|