"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Anyósom kovászos uborkája |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: -ka-pír- | |
2019. augusztus 23. | |
![]()
Az uborkákat jól megmossuk és a héjukon levő szúrós rücsköket egymással ledörzsöljük. Ezután minden egyes uborkának a két végét levágjuk 1-2 mm vastagon, majd a vágásra merőlegesen bevágjuk őket mindkét oldalról hosszában csaknem végig, mégpedig úgy, hogy az ellenkező irányból indított vágások, egymásra merőlegesek legyenek. Így egyben is marad az uborka a kovászolás közben, de ugyanakkor jól át is járja a sós fűszeres lé, no meg ha készen van, könnyen négy egyforma gerezdre szedhető lesz. Ha ezzel megvagyunk, egy 3 literes befőttes üveget kiforrázunk és az aljára tesszük a megpucolt és szeletekre vágott fokhagymát, az egész feketebors szemeket és a jól megmosott kaprot. Ezen a fűszerágyon helyezzük el állítva, jó szorosan az uborkákat, majd pedig színültig feltöltjük az üveget hideg csapvízzel, amiben előzőleg elkevertük a sót. Az uborkák tetejére egy fél szelet pirított félbarna vagy rozsos kenyeret nyomkodunk, hogy az jól beleérjen a sós fűszeres lébe. A befőttesüveget egy porcelán- vagy üvegtálkával takarjuk le és egy nagyobb tányérra helyezve tegyük napos, meleg helyre. Kb. 2 napon belül erjedni kezd majd az uborkánk, melynek során nem kizárt, hogy a levéből is ki fog bugyogni egy kevés az üveg alatti tányérba. Az esetlegesen kifolyó levet mindig pótoljuk csapvízzel, vagy azzal a sós lével, ami a készítés során megmaradt. 5-7 nap alatt elkészül a kovászos uborkánk, amit behűtve, elsősorban grillezett ételek, sültek és pörköltek mellé fogyaszthatunk.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 53631 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2019. augusztus 23. ) |
Következő > |
---|