"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Céklaleves konfitált vaddisznóval |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kapalló G. Gyula | |
2017. október 01. | |
![]()
A felhevített zsíron megpirítjuk a kockára vágott császárszalonnát, majd hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, amit üvegesre dinsztelünk. A hagymás alapot sóval, borssal, babérlevéllel, őrölt köménnyel és rozmaringgal ízesítjük, majd hozzá adjuk a paradicsompürét is, amivel kissé összepirítjuk. A fazék alján keletkezett pörzsanyagokat a fehérbor hozzáadásával oldjuk fel. Ezután kerül bele a fazékba a karikára vágott sárgarépa, a felkockázott cékla és a maréknyi árpagyöngy, amit felöntünk annyi vízzel, amennyi az egészet bőven ellepi (az árpagyöngy kb. kétszeres mennyiségű vizet fog felvenni). Erős lángon, fedő alatt addig főzzük a levest, amíg a zöldségek és a gersli csaknem megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a felszeletelt mezei csiperkét és a capribogyót a levével. Amíg a gomba is megfő, a zsírból kivett lesütött vaddisznóhúst kockázzuk fel és adjuk azt is a leveshez. Végül ismét sózzuk, borsozzuk, kevés balzsamecettel savanyítjuk és ízlés szerint csípőspaprikát adunk hozzá. Kikevert tejföllel és barnakenyérrel tegyük asztalra, méghozzá forrón. Borajánló: Egy szekszárdi kadarka, vagy egy egri pinot noir, csakúgy, mint egy soproni siller jól passzolhat hozzá. ![]()
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 105708 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2017. október 01. ) |
< Előző | Következő > |
---|