• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Betmret cskkentse
 • Betmret nvelse
 • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Hordós káposzta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2014. november 30.
 • 10 kg gyalult káposzta
 • 1 kg vöröshagyma
 • 40-50 dkg durva kősó
 • 1 db birsalma
 • 1 cs szárított kapor
 • 2 dkg egész feketebors
 • 2 dkg köménymag
 • 1 dkg babérlevél
 • 1 cső erőspaprika

A káposzta savanyítás talán az egyik legősibb és legközkedveltebb zöldség tartósító és "idénysaláta" készítő módszer, amit már a paleolitikumban is ismertek egész Európa-szerte. Nem kell hozzá más, csak egy megfelelő méretű fa vagy cseréphordó (esetleg élelmiszeripari műanyag), káposzta, tetemes mennyiségű só és ízlés szerinti fűszerek. Én a recept hozzávalóit 10 kilogramm káposztára vonatkoztatva adtam meg, de ettől a hordó mérete és a fogyasztási kapacitásunk függvényében el lehet térni, értelemszerűen az arányokat kell csak megtartani, sőt, a fűszerezésben is elhagyható az az összetevő amit esetleg nem kedvelünk. Én rendszerint gyalulva veszem a káposztát 10 kilogramos zsákokban a piacon (és általában rögtön kettőt), mivel semmivel nem drágább így, mint ha egészben venném, sőt ezzel a szeletelés, gyalulás hosszadalmas munkafázisát is megspórolom magamnak.

Mindennek a veleje a sózás, mivel ezzel fonnyasztjuk meg és tartósítjuk a ropogós, friss káposztát. Ezt többféle képpen is megoldhatjuk. Vagy egy megfelelő méretű tiszta lavorban, vajlingban, vagy magában a savanyításra szolgáló edényben, a lényeg csak az, hogy a káposzta minden része közel azonos mennyiségű sót kapjon.  A sóban levő NaCl ugyanis feltárja a sejtfalakat, kivonja a benük levő víz jelentős részét és lehetővé teszi számunkra, hogy a káposztát megfelelő módon beletömörítsük a hordóba. A besózott káposztát 1-2 órán keresztül hagyjuk állni, majd kisebb adagokban belenyomkodjuk az előzetesen jól kimosott és kiforrázott (csíramentesített) hordóba. Közben rétegenként hozzáadjuk a fűszereket, a felszeletelt vöröshagymát és a szintén szeletekre vágott birsalmát. Fontos, hogy a káposzta kieresztett levét is öntsük rá a már betaposott káposztaadagra, mert ez a lé lesz az, ami majd valójában a savanyú ízt előidéző erjesztő baktériumoknak (hasonlóan a borhoz) a felvonulási terepet adja.  Ha készen vagyunk a "taposással", tömörítéssel, egy nagyobb méretű porcelán tányért, vagy gyalult, leforrázott deszkalapot helyezzünk a káposzta tetejére és súlyozzuk le azt egy megfelelő méretű szintén jól megtisztított és leforrázott kövel, hogy a káposzta mindig tömör legyen és lehetőleg ellepje a saját leve, így nem fog megromlani. Ha a hordónk teteje megfelelően zárható, akkor a súlyozást el is hagyhatjuk, mivel a káposzta erjedése során elég sok szén-dioxid keletkezeik, ami ha benne marad a hordóban, "védőgázként" működik és megakadályozza, hogy a káposzta megbarnuljon, majd megromoljon. Ha az erre a célra készített cseréphordót használjuk, akkor a fedél és az azt körülvevő kis vályu mindig legyen feltöltve vízzel, ezáltal a légköri oxigén nem jut be a hordóba, de az erjedéskor keletkező fölös szén-dioxid el tud onnan távozni. Fontos még tudni, hogy a felhasznált só nem lehet, csak természetes kősó, mivel az egyéb adalékanyagokkal kezelt (pl. jódozott) só mellékízt adhat a káposztának, ami nem feltétlenül jó. Az ilyen módon elkészített hordós káposzta mennyiségtől fügően 1-2 hét alatt megérik és hideg helyen, közel légmentesen tartva több hónapon keresztül is eltárolható.  C-vitamin tartalma magasabb mint a citromé, ezért téli időszakban nyeresen történő fogyasztása (mivel hőkezeléskor a C-vitamin lebomlik) erősen ajánlott immunerősítő hatása miatt.
 
Borajánló:
 
Széles felhasználási köre folytán számos féle bort lehet fogyasztani mellé, attól függően, hogy az étel amihez használjuk, milyen karaktert képvisel. Alapvetően a száraz, savhangsúlyos fehérek illenek hozzá, de pl. töltöttkáposztához, toroskáposztához adva kevésbé nagytestű vörösek is passzolhatnak vele.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2014. november 30. )
 
< Előző   Következő >

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 15 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék