• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Hírek arrow Gasztrohírek arrow XVII. Egri Bikavér Ünnep 2013. július 11-14.
XVII. Egri Bikavér Ünnep 2013. július 11-14. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. június 18.
Az Egri Bikavér Ünnep egy életérzés, melyet csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. Összegyűlünk, jó zene mellett kóstolgatjuk kiváló borainkat, egyszerűen csak jól érezzük magunkat, idén immár tizenhetedik alkalommal. Évről évre fontos alkalom ez, hiszen amellett, hogy Eger város legnagyobb rendezvénye, az Egri Bikavér és most már az Egri Csillag is az Egri borvidék legismertebb bormárkája.

A feljegyzések szerint 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása.Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, erejét, s velejét. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett. Az elmúlt száz évben azonban a bikavérnek, mint ahogy a magyar bornak általában, voltak rossz évtizedei. A rendszerváltás után újjáéledt egri borászatok az elmúlt két évtizedben azonban sokat tettek a márkanév régi rangjának visszaállításáért. Sok minden történt, hogy a mai kor fogyasztói ismét elismerjék: a gondosan összeállított egri bikavér nagy minőségű, remek bor, mely élve a házasítás végtelen lehetőségével ezerarcú, mégis jellegzetesen egri.

Egri csillag. Az egri fehér borok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Az újra szép teljesítményt nyújtó bikavérek és egyéb vörösborok mellett a fehér borok talán mégsem kaptak kellő figyelmet. Az egri borásztársadalom száz év elteltével ezért elérkezettnek az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját. Megtalálta, és megszületett az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt. A fehér házasítás a kárpát-medencei fajtákra: a furmintra, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül a bikavérhez hasonló, nagy reményekkel.

Régi és közkedvelt hagyománya a Bikavér Ünnepnek, hogy a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket. Egy bikavér, egy egri étel, igazi borgasztronómiai gála. Idén is az új, kitágított helyszínen, az Érsekkert árnyas, zöld miliőjében kerül megrendezésre a borünnep, amely az előző években már elnyerte vendégeink tetszését. A tavalyi év generációs áttörést hozott, így szinte minden korosztály és a családok is képviseltették magukat. Vendégeink létszáma és igényei alapján az Érsekkerti tó mögötti területen az Egri Csillag terasz régi-új színfoltja lesz az eseménynek.     

A rendezvényen köszöntjük Eger kiemelkedő szőlő- és bortermelőit, gasztronómusait, emellett lesz ”bikavéradás”, a kicsiknek kisállat simogató, a nagyoknak hideg csillag- és rozé fröccs teszi emlékezetessé a hétvégét. Két színpadon négy napig sokszínű zenei kínálat, páratlan hangulat, kézműves termékek, önfeledt szórakozás várja vendégeinket.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
 
< Előző   Következő >