"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Ínyenc szarvasborjú pástétom |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kende | |
2013. május 16. | |
![]()
A szarvasborjú lapockáját egyben kiáztatjuk hideg vízben, majd bő vízben feltesszük főni, akár egy átlagos húslevest. Miután leszedtük a habját, hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, a zsenge fehérrépát és zellert, 1 ek sót és a darabos fűszereket. Ha a hús megpuhult, kivesszük a levesből a zöldségekkel együtt és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a levelestésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, majd 200 Ft-os érme nagyságú karikákat szúrunk ki belőlük, melyeket szilikonos sütőpapírra helyezünk. A tésztakarikák felét megkenjük a villával habosra kevert tojással és megszórjuk a fekete szezámmaggal, majd a 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük kb. 15-20 percre, amíg a tetejük pirosra nem sül.
Ezután a zselatint kb. 2,5-3 dl húslével elkeverjük és hozzáadjuk a kb. 20 dkg gyümölcslekvárhoz. Az így kapott szószt csaknem forrásig hevíthük, majd hagyjuk kihűlni és egy sütőpapírra kiöntve, hideg helyen megdermedni. Ha ezekkel megvagyunk, a húst és a zöldségeket felvágjuk kisebb darabokra és néhány evőkanálnyi levessel, valamint a vajjal együtt a konyhai aprítóba tesszük. Sóval, késhegynyi őrölt babérral, fekete- és fehérborssal fűszerezzük, majd homogén masszává pépesítjük. A kisült és kihűtött levelestészta korongok közül a simákat megkenjük, vagy habzsákból meghalmozzuk a friss pástétommal, majd teszünk rájuk egy-egy szelet gyümölcszselét, amit megkoronázunk, a szezámmagos tésztakarikával. Borajánló: Egyértelműen egy üde, 2012-es évjáratú, gyümölcsös rosébort ajánlok hozzá, melynek ízeiben az erdeiszamóca, a vadmálna és a szomolyai cseresznye dominálnak. Cabernet, merlot és kékfrankos előnyben.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 55566 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2013. május 17. ) |
< Előző | Következő > |
---|