"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Dijoni mustárban pácolt szarvashátszín tejszínes kucsmagombával |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kende | |
2013. május 11. | |
A szarvaskarajt egy éles filézővel lefejtjük a csontról és megtisztítjuk a hártyáktól, majd 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és vastagon bekenjük jó minőségű, lehetőleg magos Dijoni mustárral, majd állni hagyjuk legalább egy éjszakát.
Másnap a receptben írt kacsazsírt (vagy ha nincs, olíva és vaj keverékét) felhevítjük és a pácolt hússzeleteket minden oldalról megpirítjuk (szaknyelven meghúzatjuk) benne. A megpirított szeleteket kivesszük a zsiradékból és a serpenyőben visszamaradt pörzsanyagokat feloldjuk a fehérborral. Az így kapott alaplébe beledobjuk a nagyobb darabokra vágott gombát és néhány perc forralást követően hozzáöntjük a tejszínt, amit jól elkeverünk benne. Az így kapott mártásba visszahelyezzük az elősütött szarvasgerinc szeleteket, majd egy alufóliával vagy fedővel leborítva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-15 percre. Idő közben egyszer megfordítjuk a mártásban a hússzeleteket és az utolsó néhány percre levesszük a fedést a húsról, hogy némi színt kapjon. Ügyeljünk rá, hogy a sütőben a légkeverés ne legyen bekapcsolva, mert az kiszáríthatja az amúgy is száraz vadhúst. Klasszikusan krokettet, vagy francia rakottkrumplit adhatunk hozzáillő köretként, de akár még knédli is szóba jöhet mellé. Borajánló: Ehhez a zseniális ízkombinációhoz mindenképpen egy minerális jellegű bort ajánlanék, pl. somlóit, vagy tokajit. Ha lehetne, furmintot 2009-ből és 14 celsius alatt.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 48317 Trackback(0)
Hozzászólások
(2)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2013. május 17. ) |
< Előző | Következő > |
---|