"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Szarvasgulyás gombával és zöldfűszerekkel |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kapalló G. Gyula | |
2013. március 09. | |
![]()
A húst kisebb darabokra vágjuk, majd a felhevített zsiradékon fehéredésig pirítjuk. Ekkor megszórjuk a pirospaprikával és egy teáskanálnyi őrölt feketeborssal, majd hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, amivel fedő alatt, időnként megkeverve lassan a zsírjára pirítjuk. Ha a hús és a hagyma által kiadott folyadék már elpárolódott, hozzáadjuk a paradicsomot (vagy a a jó minőségű házi lecsót), sóval, babérlevéllel és köménnyel ízesítjük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi és fedő alatt, közepes lángon tovább főzzük. Ezalatt a zöldségeket és a gombát megpucoljuk, illetve a húshoz hasonló darabokra felaprítjuk. Ha szárított gombát használunk, azt előbb áztassuk be meleg vízbe, majd 1/2-1 óra múlva a friss gombával azonos módon kezelhetjük. Én jelen esetben szárított shitake gombát használtam, aminek jellegzetes, fokhagymára emlékeztető íze tovább gazdagította a levest, de a vargánya, tinóru vagy kucsmagomba íze szintén csodákat művelhet vele. Amikor a hús már csaknem puha, adjuk hozzá előbb a gombát és a gerslit, majd kb. 10 perc múlva a zöldségeket és a vörösbort, illetve annyi vizet amennyi ismét jól ellepi a többi hozzávalót. Mielőtt a zöldségek és az árpa is teljesen megpuhulna, ízesítsük levesünket a megaprított zöldfűszerekkel, illetve szükség szerint sóval és borssal. Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét finomra vágott petrezselyem vagy zellerzölddel, illetve külön adhatunk hozzá simára kevert tejfölt is. Borajánló: Egy pincehideg soproni kékfrankos, szekszárdi kadarka, vagy villányi pinot noir illik hozzá 2010-ből. Ügyeljünk rá, hogy a bort a fogyasztás előtt kb. fél órán keresztül dekantáljuk vagy a palackot dugó nélkül szellőztessük.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 54560 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2013. március 11. ) |
< Előző | Következő > |
---|