• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Hírek arrow Gasztrohírek arrow Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren
Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. január 13.
Vince-napi vesszővágás  2013 Ópusztaszer

Időpont: 2013. január 19.


„Vincevessző” – vágás, új borrendtagok avatása, élő népzenével kísért borkóstolás és borbemutató várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”, vagyis, ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az Emlékparkban január 19-én (szombaton) az ún. „vincevessző” levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.

A főbejáratnál forralt borral, teával várják az érkezőket, akik a Vince-napi vesszővágás alkalmából a Feszty-körkép megtekintésére is feljogosító, 50%-os kedvezményes belépőt válthatnak. A megjelenő borrendek vezetésével zenés felvonulás kezdődik a skanzen Szegedi tanyájához, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, melynek során számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről. Végül a Feszty-körkép épületében kerül sor a hegyközségek kóstolással egybekötött borbemutatójára, ahol az érdeklődő borbarátok szomjúságuk mellett zsíros kenyérrel étvágyukat is csillapíthatják.

Program:

11.30 Gyülekezés, vendégvárás forralt borral és teával a főbejáratnál
12.00 Köszöntők, rövid előadás a Vince-napi hagyományokról
12.30 Zenés felvonulás a skanzen Szegedi tanyájához
12.45 Vincevessző-vágás, termésjóslás
13.00 Új borrendi tagok avatása az Árpád-emlékmű előtt
14.00 Hegyközségek borkóstolóval, élő népzenével kísért borbemutatója

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
 
< Előző   Következő >