"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Vaddisznójava vörösboros-mézes cseresznyemártással |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: -ka-pír- | |
2012. június 23. | |
![]()
A fűszereket és a sót egy mozsárban megtörjük, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. A szalonnát ceruza vastagságú csíkokra vágjuk fel és megforgatjuk a fűszerkeverékben. A dupla vaddisznókarajt a gerinctüske mindkét oldalán egy éles késsel bevágjuk egészen a bordacsontig és az így keletkezett nyílásban helyezzük el a megfűszerezett szalonna csíkokat. A maradék fűszerkeveréket a hús külsejére szórjuk, amit egy megfelelő tepsiben, vagy cseréptálban helyezünk el.
A karaj alá 5 dl vizet, sört vagy húslevest öntünk, és lefedve, előmelegített sütőben, vagy kemencében kb. 1 órán keresztül sütjük. Amikor a hús már könnyen lefejthető a bordacsontról, sültünk elkészült. Vigyázzunk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és rágós lesz. A cseresznyemártáshoz a magozott gyümölcsöt és a bort egy csipet sóval feltesszük főni, majd ha felrottyant, takarékra vesszük a lángot és időnként megkeverve további 5 percig főzzük. Végül egy nagy kanál vegyes virágmézzel, vagy levendulamézzel édesítjük és egy diónyi vajjal fényezzük a szószt, amit forrón adunk a vaddisznósülthez és a burgonyapüréhez. Borajánló: A 2008-as Thummerer Merlot ajánlom hozzá, mivel ennek a bornak a legfontosabb jó tulajdonsága a könnyed, gyümölcsös karakter. Alacsonyabb tannintartalom, finom fahordós ászkolás, harmonikus fűszerezettség jellemzi. Hagyományos héjon erjesztéssel készült, 1 éves tölgyfahordós érlelést kapott, hangsúlyos, tipikus Merlot jellege a gyümölcsösség hangsúlyozásával nagyon élvezetes.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 55418 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2012. június 23. ) |
< Előző | Következő > |
---|