"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Mandulás fügetorta |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: C-Icuka | |
2010. szeptember 26. | |
A lisztet a cukrot és a sütőport jól összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást és hozzámorzsoljuk a majdnem teljesen hideg vajat. Ebből az elegyből gyorsan homogén tésztát gyúrunk, amit aztán legalább fél órán keresztül pihentetünk a hűtőszekrényben. Ha ezzel megvagyunk, megdermedt tésztából körlapot nyújtunk egy lisztezett deszkán. Az így kapott tésztalapot megkenjük almalekvárral (ha nincs, akkor jó a barack is, bár az kissé túl intenzív) és bőven megszórjuk a szeletelt mandulával. Ezután a megmosott és a körszeletekre vágott fügét helyezzük el rajta, de úgy, hogy a tészta szélét bőven vissza tudjuk hajtani a torta tetejére, ami megfogja majd a gyümölcs és a lekvár sütés közben kicsorduló levét. Ha ezzel mind megvagyunk, a tortát helyezzük sütőlapra, és előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb 30. percig süssük. Miután kivettük a sütőből, csorgassunk a fügeszeletekre - ízlés szerint - néhány evőkanál akác, vagy vegyes virágmézet, majd hagyjuk kihülni. Porcukorral, tejszínhabbal még véletlenül se próbáljuk elrontani. Borajánló: A Lenkey Családi Pincészet 2003-as Fordítását ajánlom hozzá, mely a mediterrán napsütést tükrözi mind színében, mind pedig zamatában. E kiváló borkülönlegesség a kísérletezés jegyében született: a mádi pincegazda, az aszútészta felét a Bomboly dülő hárslevelű mustjával, míg másik felét a Hegyfarok dülő furmint újborával öntötte fel. Az erjedés májusi befejeződése után, e két tételt házasították, és együtt érlelték tovább tölgyfahordóban.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 62744 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 29. ) |
< Előző | Következő > |
---|