"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Libamáj pástétom birsalmazselével |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: -ka-pír- | |
2009. október 30. | |
A libamájat megtisztítjuk az erektől, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk, megcsorgatjuk a mézzel majd jól belocsoljuk a borpárlat (vagy jó minőségű konyak) és az aszúbor keverékével. Az így előkészített májat egy befőttesüvegbe tesszük és hozzáadjuk a libazsírt. A megtöltött üveget beleállítjuk egy lábos vízbe, majd 40 percig forraljuk. Ezután egy megfelelő porcelánformába egyengetjük a májat és a tetejét meglocsoljuk a főzés közben képződött pecsenyezsírral. Amíg a pástétom a hűtőszekrényben dermed, addig elkészíthetjük a birsalmazselét az alábbi módon: A birsalmákat megmossuk, majd negyedbe vágjuk és kiszedjük a magházukat, illetve a legbelső fás részeket. Az apróra vágott birsalmát ezután feltesszük főni annyi vízzel, ami éppen ellepi és teljesen puhára főzzük benne. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a barnacukrot és a kevés hidegvízben feloldott zselatint, majd botmixerrel jól összetörjük. Szintén kihűtve adjuk a libamájpástétomhoz meleg pirítóskenyérrel. Borajánló: Ehhez a királyi étekhez egy nemkülönben királyi bor illik: ha tehetjük, fogyasszunk hozzá a Hudácskó Pincészet 2003-as évjáratú aszúesszenciájából, mely 2009-ben a legmagasabb pontszámot elért magyar bor volt a XXXI. Országos Borversenyen.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 50180 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2009. november 11. ) |
< Előző | Következő > |
---|