"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Tárkonyos vaddisznóleves vargányával |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: -ka-pír- | |
2009. január 23. | |
Egy lábasban, közepes tűzön felhevítjük a libazsírt, ezen aranybarnára karamelizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és hagyjuk hogy a levében felolvadjon a cukor. Ezután rátesszük a felkockázott vaddisznóhúst, ízesítjük babérlevéllel, sóval, frissen tört feketeborssal és a zúzott fokhagymával. Hozzáadunk egy csésze vizet és fedő alatt pároljuk lassú tűzön. Mikor a hús már félpuha, a zöldségeket is elkezdjük adagolni hozzá, előbb a fehérrépát, majd 10-15 percenként a zellert és a sárgarépát is. Az elfőtt vizet időközben pótoljuk, és ügyeljünk rá, hogy le ne égjen.
A hús kb. másfél óra alatt puhul meg, addig készítsük el a tejföl, tejszín, mustár, bor és liszt keverékéből a habarást. Miután a hús már csaknem kész van, adjuk hozzá a leveshez a kb. 1,5-2 órán keresztül hideg vízben áztatott vargányaszeleteket, valamint a finomra vágott petrezselymet és a tárkonyt. 5-10 perc múlva - hőkiegyenlítés alkalmazása mellett - keverjük hozzá a habarást, amivel még további 5 percig lassan forraljuk. Borajánló: Szepsy István Nyúlászó Furmintját ajánlom hozzá a 2005-ös évből. Komplex, minerális savai jól fogják hangsúlyozni a vaddisznó és a tárkony harmóniáját.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 54318 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 15. ) |
< Előző | Következő > |
---|