"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Hideg libamáj aszús körtekompóttal |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kende | |
2009. január 20. | |
Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a májat. Megszórjuk kevés sóval és a frissen őrölt fehérborssal. Meglocsoljuk 0,5 dl aszúval, majd folpackkal szorosan becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 6 órára pácolódni. A libamájszeleteket ezután sütőlapra helyezzük és 80 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 12 percig sütjük. A tepsit ezután kivesszük, és a libamájszeleteket egy kb. 3 dl-es porcelánformába tesszük egymás tetejére, amíg a forma megtelik. Amikor a forma már csaknem kihült, beleöntjük még a sütéskor kiolvadt zsírt, majd újabb 6 órán keresztül hűtjük.
A körtéket ezalatt megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, majd kockára vágva egy tűzálló tálba terítjük. Az így előkészített gyümölcsöt lefedve, a máj sütése után még forró sütőbe tesszük, ahol kb. 15 perc alatt szépen megpárolódik. Ezután kivesszük a sütőből, majd ha már kihült, összeforgatjuk a maradék aszúval és tálalásig a hűtőszekrénybe helyezzük. Tálalás előtt a libamájforma alját forróvízbe mártjuk, és a májat vágódeszkára borítjuk, majd 6 egyenlő szeletre vágjuk melyeket egy-egy hideg tányéron helyezünk el. Egy-egy kupac körtekompóttal, illetve natúr ruccola, vagy spenót salátával körítve tálaljuk, de adhatunk hozzá pirított kalácsot is. Borajánló: Ha már lúd, akkor legyen kövér: így én egy 2003-as (vagy bármilyen) Szepsy aszút ajánlok hozzá igen jó szívvel.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 43258 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2009. január 20. ) |
< Előző | Következő > |
---|