• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow A hónap borásza arrow Götz Pincészet
Götz Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. november 03.
A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelő- és kóstolópincéi is.
 
Götz Pincészet - Gombos-hegyi pincesor

A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belőlük.

Götz Pincészet

 
A minőségi borkészítés elengedhetetlen eleme a jó pince. Götzék a helyi vulkanikus alapközet riolittufájába vájt pincében érlelik boraikat, amely 9 celsius-fokos hőmérsékletet tart az egész év során. A magas páratartalom és a hordókban érlelődő borokból származó vegyületek táplálják a helyi pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt, latin nevén a Cladosporium cellare-t, amely összefüggő réteget képez és állandó, homeosztatikus pinceklímát biztosít. 
 
Götz Pincészet - Vendégfogadó

A megtermelt szőlőt és aszúszemeket a családi gazdaság dolgozza fel a hagyományos és a modern technológia optimális ötvözése mellett. A teljes botrytiszes fedettségű aszúfürtökből oxidatív módon, hosszú tölgyfahordós érleléssel készülnek magas puttonyszámú aszúboraik, míg a friss, ropogós száraz és félédes borok irányított erjesztéssel, reduktív  eljárással születnek kezük alatt.
 
Götz Pincészet - Érlelőpince

Végül, de korántsem utolsó sorban megemlítendő, hogy a pincegazda világszép leánya lett Magyarország Borkirálynője, aki a tokaji és a magyar borok népszerűsítése mellett, szabadidejében atyja pincéjében kóstoltatja a hegy levét az oda látogató megfáradt vándorokkal. 
 
3958 Hercegkút, Petőfi u. 193. sz.
tel.: +36 30/384-0048, +36 30/864-9032, 47/346-247
 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
< Előző   Következő >