• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Bazsalikom
Bazsalikom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. július 30.
Bazsalikom A bazsalikom Indiából származik, ahol mint szent fűszernövényt tisztelik. A hindu hitvilág szerint, ha a halottal bazsalikom levelet temetnek el, akkor ez lesz az útlevele a nirvanába. Haitin a bazsalikomot a szerelem pogány istennőjéhez, Erzulie-hez tartozónak vélték, a középkori Itáliában pedig szerelemi ajándékként adták kedvesüknek a fiatalemberek.
 
A növény európai neve a görög "basileus" szóból származik, melynek jelentése "király, királyi".  Számos hiedelem fűződik hozzá: például, hogy a skorpió szeret a bazsalikom cserepek alatt megbújni, vagy hogy e növény őrületbe kergetheti az embereket.
 

 
 
Bár Indiából származik, de az egész földközi-tengeri körzetben és Kaliforniában is termesztik. Manapság már létezik lila színben kitenyésztett változata is, ez a fajta azonban inkább csak a szemet gyönyörködteti a tányéron, az ízében nincsen semmi különleges. A bazsalikom aromája egyébiránt a mentára, az ánizsra és a teára emlékeztet. Nagyon jól illik a paradicsomhoz, és alapvető fontosságú a legtöbb olasz, paradicsomszószt tartalmazó ételben. Összetevője a provence-i fűszerkeveréknek és a jobbfajta pesto-k illetve balzsamecetek készítése során sem nélkülözhetjük. Szárított vagy friss formában egyaránt használható salátákhoz, továbbá babételek, kolbászfélék, savanyúságok, levesek és különböző raguk ízesítésére.
 
Élettani hatását tekintve köhögéscsillapító, nyugtató, vizelethajtó és gyomorerősítő. Teáját többek között vesegyulladás kiegészítő kezelésére is felhasználhatjuk. 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
< Előző   Következő >