• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Koriander
Koriander PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. július 28.
Emberemlékezet óta használt fűszer, melynek őshazája a Földközi-tenger partvidéke. Használatának legkorábbi írásos nyomát a mintegy 5000 éves Ebers-féle papírusztekercseken taláták meg a régészek és textológusok, ugyanakkor a Bibliában is tesznek említést róla. Barnássárga színű, 3-5 mm átmérőjű magját igen változatosan lehet felhasználni. Általában sültek, káposztafélék, mártások, pácok és marinádok ízesítője önmagában ,és fűszerkeverékekben egyaránt. A növény zöld levelét szintén sokrétűen használja fel a mediterrán európai és az arab konyha, főként rízsételek és saláták ízesítéséhez.  

Koriander

Szaporítása igen egyszerű, mivel az magról történik végleges helyre, és maga az egynyári növény is meglehetősen igénytelen, talaj tekintetében sem válogatós.
 
A népi gyógyászatban felfúvódás elleni, emésztéskönnyítő és vértisztító teakeverékek alapanyagaként tartották számon évszázadokon keresztül.
 
Puffadás elleni teakeverék:
 
5-5  dkg borsmenta, édeskömény, kamilla és koriandermag keverékéből 2 evőkanállal teszünk 1/2 liter forássban lévő vízhez, majd lefedjük és 10 perc pihentetés után leszűrjük. Két részletben, a reggeli illetve esti étkezést követően kell elfogyasztani.  
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 01. )
 
< Előző   Következő >