"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Kárpáti töltött tormalevél |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Kende | |
2008. június 21. | |
Ez az étel eredetileg csakúgy, mint a hagyományos töltöttkáposzta, kemencében főtt cserépfazékban vagy lefedhető cseréptálban készül, tájegységenként változó húsféleségekből és gabonakásából, mégpedig idényjellegű egyedi fűszerezéssel. Ez a változat egy régi gyergyói recept alapján az alábbi módon készíthető el: A húst és a szalonnát igen finomra vágjuk, vagy nagylyukú rostélyon keresztül egyszerűen ledaráljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a csombort, a két tojást, valamint a hajdinakását; vagy ha ez nincsen, akkor az árpagyöngyöt, illetve a nagyszemű tengeridarát. Az így kapott masszát jól összedolgozzuk és kb. 1 evőkanál sóval megízesítjük.
A tormaleveleket lobogó sós, ecetes vízzel leforrázzuk, majd ha kihültek, egy éles késsel eltávolítjuk a középen futó vastag erezetet úgy, hogy a levelek szépen egyben maradjanak. Egy torma levélből - nagyságtól függően - 3-4 tölthető darabot tudunk kiszabni, amelybe a káposztához hasonlóan kb. 1 evőkanálnyi tölteléket göngyölünk. A felgöngyölt levelek két szélét visszatömjük mindkét oldalon az üregbe, s ezzel egyben le is zárjuk azt. Ha készen vagyunk a levelek betöltésével, az előzőleg beáztatott cseréptálunkat kikenjük zsírral, az aljára tesszük a visszamaradt szalonnabőrt, a borókabogyókat és a szemesborsot, majd soronként elhelyezzük benne a töltelékeket. Minden sor töltelékre szórjunk finomra vágott hagymát és kaprot, majd az egészet öntsük fel bőven, 1-2 ujjnyi magasan vízzel. Ha szeretjük a csípős ízeket, egy darab tormagyökeret is tehetünk a töltelékek közé. Előmelegített sütőben vagy kemencében lefedve, mintegy 1,5-2 órán keresztül pároljuk mérsékelt tűznél, és időnként szükség esetén pótoljuk alatta a vizet. Kikevert tejföllel és friss kenyérrel adjuk asztalra. (Ízlés szerint tehetünk rá egy paprikás rántást is.) Borajánló: Balla Géza 2002-es Ménesi Kadarkáját, illetve 2003-as Fekete Leánykáját ajánlom hozzá a hűvösebb kárpáti estékre, forró nyári ebédekhez pedig az üdítően szénsavas, friss Kadarka rosét.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 45685 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. ) |
< Előző | Következő > |
---|