• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Szerecsendió és "virága"
Szerecsendió és "virága" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 13.
SzerecsendióA szerecsendió fája Dél-India szigetein honos, de napjainkban már leginkább a Karibi térségben jellemző a termesztése. A termés magállományát nevezzük diónak, míg a termés húsa alatt található maghéj szárítmánya a "virág". A diót jellemzően mésztejbe mártva tarósítják a trópusi férgek és egyéb élősködők ellen, míg a szerecsendióvirág különlegesen élénk aromáját csak a gyors szárítás, valamint a légmentesen történő tárolás óvhatja meg.
Szerecsendió virágA szerecsendió erős ízét és illatát a magas illóolaj-tartalom adja, mely illóolaj enyhe pszichedelikus, bódító hatással is bír. Erős aromája miatt mindkét fűszert csak óvatosan, mértékkel használjuk, mivel könnyen elnyomhatja a többi fűszer összharmóniáját. Egyébként jellemző fűszere az egzotikus konyháknak, egyik összetevője például az indiai curry-nek is. A magyar konyhában húslevesek, krémlevesek, egyes főzelékfélék, vadak és a burgonyapüré, burgonyakrokett ízesítésére használjuk. Fontos, hogy a szerecsendiót egészben vásároljuk, és mindig csak annyit reszeljünk belőle, amennyi az ételbe szükséges, mert ízanyagai könnyen elillannak.
 
Gyógyhatása elsősorban emésztési zavaroknál, savtúltengésnél jelentkezik. Helyesen adagolva diétás ételek ízesítésére is alkalmas. 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
< Előző   Következő >