• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek arrow Gyömbér
Gyömbér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 08.
GyömbérÁzsia keleti részén, főként Kínában és Indokínában már időszámításunk kezdete előtt jóval ismerték és használták a gyömbért, mint fűszert és étvágyjavító, roboláló szert. A velencei Marco Polo is említést tesz róla kalandos utazásainak elbeszélése során, ami persze korántsem erősíti meg azoknak valós voltát, hiszen a középkorban már Európa főúri konyháin is ismert és kedvelt "fűszerszám" volt a gyömbér, akkori nevén ingver. Ma pedig a világ szinte minden trópikus térségében előszeretettel termesztik és használják e sajátosan illatos, ugynakkor frissen kesernyés és csípős fűszert, ahonnan ha nem is sok, de egy kevés eljut hozzánk is.
 

A növény gyöktörzse maga a gyömbér gumó, melyet szárított, újabban pedig nyers, lédús formában is megvásárolhatunk szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban, vagy piacon. Felhasználását tekintve elsősorban a délkelet-ázsiai konyha ételeiben találhatjuk meg nyersen, illetve porítva fűszerkeverékekben (pl. curry, vagy garam masala), de vadakhoz, illetve egyes süteményekhez, kalácsokhoz is bátran felhasználhatjuk. A nyers gyömbért szeletekre vágva és cukorral befedve könnyen kandírozhatjuk, amelynek során keletkező szirupot frissítő limonádé készítéséhez, míg a kiszárított gyökérszeleteket tea ízesítésére használhatjuk. Ezen italok nemcsak élénkítenek, de - akárcsak a gyömbérsör - jó szolgálatot tesznek az emésztési problémák során is.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
< Előző   Következő >