Róka fogta kacsa, avagy rókagombás vadkacsamell spenótos tésztával |
|
|
|
Írta: Kende
|
2008. május 16. |
3 db vadkacsamell- 30 dkg rókagomba
- 30 dkg apró csiperke
- 3 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg spenótos metélt
- 1-2 ág friss rozmaring
- 1 dl vörösbor
A páchoz: - 1 dl olaj
- 3 ek szójaszósz
- őrölt gyömbér és fehérbors
A vadkacsamelleket kifilézzük és ceruza vastagságú csíkokra vágjuk fel, majd jól összedolgozzuk az olajjal, szójaszósszal és fűszerekkel. Néhány órás pihentetést követően forró wokban, vagy tárcsalapon átpirítjuk a húst, majd hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, és megvárjuk amíg az üvegessé válik. Ekkor kerülnek ételünkbe a kevéssé felaprított gombák és a vörösbor, mely utóbbival feloldjuk a wokon addig keletkezett pörzsanyagokat.
5-10 perces további hőkezelést követően hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott rozmaringleveleket. Utánízesítjük sóval és borssal, majd 1-2 keverést követően spenótos metéltágyon tálaljuk. Mikor megálmodtam ezt az ételt, tartottam tõle, hogy a bor, amihez álmodtam - a 2004-es Stílusgyakorlat - túl fogja harsogni az egészet, és mindenki csak arra tud majd odafigyelni. Éppen ezért igen kellemes csalódás volt, mikor a dekantálást követően összekóstoltuk a kettőt. A teljes mértékben bordói jellegű bor érett meggyét, és erdei gyümölcseit egy leheletnyi füst és egy morzsányi föld fűszerezi, ami érdekes módon a vörös hús és a gombák ízét jelentős mértékben kihangsúlyozza. A cabernet franc és merlot házasításából született Stílusgyakorlat ígyhát szép keretbe foglalta az én stílusgyakorlatomat is. A probléma csak az, hogy most szereznem kellene belőle legalább egy kartonnal…
Trackback(0)
|
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 05. )
|