• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Gasztrorendezvények arrow VIII. Miskolci Kocsonyafesztivál (febr. 22.-24.)
VIII. Miskolci Kocsonyafesztivál (febr. 22.-24.) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. február 22.
 Tokaji borkocsonyaA mai napon vette kezdetét a VIII. Miskolci Kocsonyafesztivál, melyen a térség vendéglátóhelyeinek színe-java képviselteti magát egy-egy pavilonnal, kocsonya-, bor-, sör-, pálinka kiméréssel. A jobbnál jobb kultúrális programokról, koncertekrõl és szórakozási lehetõségekrõl pedig az önkormányzat, a belvárosban található múzeumok  és a helybeliek gondoskodnak. Van tehát jószerivel minden, mi szem-szájnak ingere, - akár egy jobbfajta búcsúban - csak gyõzzük a három nap alatt végigkóstolni, végigjárni a nagy sokadalmat.
 
A Bor és Vad ebbõl az alkalomból a miskolciaknak és a fesztiválra látogató vendégeknek néhány régi, felvidéki kocsonyarecepttel szeretne kedveskedni: 

Gombakocsonya:

Forralj fel 1 liter húslevest, miben elõbb elkevertél 1 és ½ evõkanál tiszta zselatint. A levet szedd rá a vajon, borssal pirított rókagombára és szárított vargányára, miket már kis tálkákba porcióztál. Tetejükre szórhatsz még aprított petrezselymet. Fõétkek elõtt add, felvezetésnek.

Vaddisznó kocsonya:

A fiatal süldõcske perzselt körmét, csülkét, fülét, farkát, fejét jól mosd meg, s tedd fel fõni félannyi füstölt szelíddel, hideg vízben, mi jó bõven elfedi õket. Adj még hozzá ekkor 1 nagy csokor petrezselyemgyökeret, 2 fej hagymát héjában, 15 gerezd fokhagymát, egy fél marék feketeborsot, szemest és annyi sót, mintha csak levesbe kéne. Eztán lassú tûzön, fedõ alatt forrald tovább, még vagy 4-5 órán át, ügyelve, hogy a habot és a zsírt rendben leszedd. Ha a húsok már nem fõhetnek tovább, szedd tányérba õket, s merdd köréjük a levet. Mikor a kocsonya megmeredt, tetejét piros paprikával szórd meg, s adj hozzá frissen sült kenyeret.   

Tokaji borkocsonya:

Végy egy üveg furmintot, mi édesebb és egy maréknyi mosott mazsolával forrásig hevítsed. Ekkor fél bögre forró vízben oldott kanálnyi zselatinnal elegyíted, s még egy minutumig keverve melegíted. A tûzrõl levéve, ahogy ínyednek megfelel, adj még hozzá kevéske nádcukrot vagy akácmézet. Ha kész, vízzel megöblített csészékbe merd, s jól kihûtve add fel bátran desszertnek.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. március 12. )
 
< Előző   Következő >