• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek
Fűszerek
Szarvasgomba PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. július 01.
 A szarvasgomba föld alatt termő gyökérkapcsolt gomba, melyet a szerencsések főként tölgyes erdők talajában, vaddisznótúrásokban találhatnak meg, míg a szakembernek számító hétpróbás szarvasgombavadászok jól kiképzett kutyák és disznók segítségével kerítenek kézre télen és nyáron egyaránt. A nyári gomba világosabb színű, míg a téli sötétebb, mely alapján  fehér-, illetve fekete szarvasgombának nevezzük őket.
   
Az igen drága fűszergombának (fajtától függően 2-5000 euro/kg) számos különböző alfaja létezik szerte a világon, azonban mindegyikükben közös, hogy rendkívül finom, semmihez sem fogható selymesen fűszeres ízt adnak mind a sós, mind pedig az édes (főként csokoládéval készülő) ételeknek. Az angol és francia "truffel" elnevezés is ez utóbbira utal, mely egyszerre jelent szarvasgombát és krémmel töltött csokoládébonbont. Az etimológusok szerint ez azért van, mert - a már régen is vagyonokba kerülő szarvasgombát - konyakban, vagy brandyben áztatva tartósították, majd a visszamaradó alkoholt felhasználták az afrodiziákum számba menő édességek készítéséhez is. Ehhez kapcsolódó hiedelem szintén, hogy a  szarvasbikák a bőgés során, illetve párzás előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve : gímgomba).
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Torma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. június 21.
Torma A torma a káposztafélék családjába tartozó növény. A Volga és a Don környékén őshonos, ezeken a vidékeken ma is az életerő jelképe. Gyökerét főként reszelve használjuk ecettel,  majonézzel vagy tejszínnel kikeverve, de egészben savanyúságok elrakásánál is kitűnően bevált, csípős ízű fűszer. Besamellhez keverve nagyon egyszerűen mártás is készíthető belőle. Levelét egyes helyeken a káposztához hasonlóan megtöltik különböző húsból és gabonafélékből készült keverékekkel.
 
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Szegfűbors PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 19.
SzegfűborsEz az ízében a borsra, illatában a szegfűszegre emlékeztető fűszer a Karibi térségben és Közép-Amerikában, valamint Nyugat-Indiában terem főként. Az illatán kívül azonban semmi nem rokonítja a szegfűszeggel, mivel  két különböző fajhoz tartoznak, s míg ez egy termés, addig a másik valójában szárított virágbimbó. 
Felhasználását tekintve  a többi borsfajtához hasonlít, különleges aromája folytán azonban különösen vadételek és pikáns szószok, mártások készítéséhez használják leginkább. Jó példa erre a Worchester, melynek egyik legdominánsabb ízesítője.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Szerecsendió és "virága" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 13.
SzerecsendióA szerecsendió fája Dél-India szigetein honos, de napjainkban már leginkább a Karibi térségben jellemző a termesztése. A termés magállományát nevezzük diónak, míg a termés húsa alatt található maghéj szárítmánya a "virág". A diót jellemzően mésztejbe mártva tarósítják a trópusi férgek és egyéb élősködők ellen, míg a szerecsendióvirág különlegesen élénk aromáját csak a gyors szárítás, valamint a légmentesen történő tárolás óvhatja meg.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Gyömbér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 08.
GyömbérÁzsia keleti részén, főként Kínában és Indokínában már időszámításunk kezdete előtt jóval ismerték és használták a gyömbért, mint fűszert és étvágyjavító, roboláló szert. A velencei Marco Polo is említést tesz róla kalandos utazásainak elbeszélése során, ami persze korántsem erősíti meg azoknak valós voltát, hiszen a középkorban már Európa főúri konyháin is ismert és kedvelt "fűszerszám" volt a gyömbér, akkori nevén ingver. Ma pedig a világ szinte minden trópikus térségében előszeretettel termesztik és használják e sajátosan illatos, ugynakkor frissen kesernyés és csípős fűszert, ahonnan ha nem is sok, de egy kevés eljut hozzánk is.
 

Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

Eredmények 11 - 20 / 25