• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow A hónap borásza
A hónap borásza
A Homoky Család Pincészete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. május 15.
A nemesi múlttal rendelkező Homokyak Tállyán tősgyökeresnek számítanak, a feljegyzések szerint 1886-tól foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal. A II. Világháborút követően a család több száz holdas birtoka államosításra került, csupán a szülői ház, a pince és néhány sor szőlő maradt meg belőle.
 

Jelenleg a 4. generációs Homoky András gazdálkodik a családi szőlő területen, aki az 1970-es években kezdett el szőlőtermeléssel foglalkozni hivatásszerűen. A rendszerváltást követően a régi családi birtokból 8 hektárnyit sikerült visszavásárolnia, jelenleg ezen termel szőlőt, és további 20 hektárnyi termőterületről vásárol fel jó minőségű alapanyagot tradicionális tokaji borok elkészítéséhez.
 

Utolsó frissítés ( 2010. május 20. )
 
Mészáros Pál Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2010. április 07.
Mészáros Pál és családja egy 40 hektáros ültetvényen gazdálkodik a szekszárdi borvidék szívében.  Szőlőterületeik igen széles fajtaválasztékot mutatnak, így a belőlük készült borok repertoárja is meglehetősen színes, évjáratonként több mint tíz féle bor kerül palackba, a nagytestű barrikolt vörösöktől kezdve, a kadarkából készült fehér desszertborig.
 
 
A szelektált alapanyagokból készített mustból irányított, tartályos erjesztéssel születnek a borok, melyek aztán a rosé kivételével 1-2 évet töltenek el barrik, illetve ászok hordókban a palackozás előtt. A borászat több kiváló, löszbe vájt érlelő pincével rendelkezik, bemutatópincéjük, a mintegy 800 m2 -es Mészáros Borház és Pince pedig Szekszárd belvárosában, a Kossuth Lajos utca 26. szám alatt található.
 

 Mészárosék bemutatópincéjében előzetes bejelentkezés alapján módunk nyílik megismerkedni a Szekszárdi borok legmagasabb minőségi kategóriájával, a jellegzetes fajták és terroir tükrén keresztül, de ugyanitt  elkölthetünk barátaink körében egy kiváló borvacsorát is, melyet Mészárosné állít össze kívánságunk szerint  a magyar konyha remekeiből.  
Utolsó frissítés ( 2010. április 07. )
 
Illés Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. december 05.
 Az 1998-ban létrehozott családi pincészet jelenleg 10 hektáron gazdálkodik, melyből 6,5 hektár termő, 3,5 hektár pedig új telepítés. A klasszikus tokaji fajták közül 90%-ban furmintot és hárslevelűt termelnek, a fennmaradó rész túlnyomó többségében sárgamuskotály.  Az Illés Pincészet birtokai a világörökség részének nyilvánított Erdőbénye, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tarcal történelmi, kiváló fekvésű  dűlőiben - Mulatóhegy, Huza-dűlő, Lapis-dűlő, Serfőző-dűlő - találhatók.
 
A család birtokában jelenleg 4 működő pince van. Ebből Bodrogkisfaludon egy tatárjárás kori 25.000 literes pince, valamint két kisebb átmeneti tárolópince működik. Központi és egyben bemutató célokat is szolgáló pincéjük a festői környezetben elhelyezkedő Erdőbénye központjában található Illés Pince. A borház alatt húzódó, részben kétszintes, hétágú pincerendszer a legendás 22 ágú Rákóczi pince 2 ágát foglalja magába, melyben 400 hl bor elhelyezésére van lehetoség. Klímája a nagy mélységnek és a horzsaköves riolittufa kőzetnek köszönhetően optimális, hőmérséklete 10-12 fok között ingadozik.

Utolsó frissítés ( 2009. december 08. )
 
Hudácskó Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. október 02.
A család 1975-től foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Jelenleg 14 ha saját területtel rendelkeznek  Hegyalján, Bodrogkisfalud térségében. Elsőosztályú területeiken, nagy szakértelemmel alkalmazott szigorú hozamkorlátozással és késői szürettel nagy szárazborok és magas puttonyszámú aszúk  mellett, kiemelkedõ minőségû  édesborokat, Szamorodnit és Tokaj-Hegyalja történelmi távlatokra visszatekintő ritka borkülönlegességeit, a Fordítást és a Máslást is készítik.
 
Utolsó frissítés ( 2009. október 02. )
 
Maul Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2009. szeptember 02.

A Maul pincészet a vörösbor magyarországi fővárosában, Villányban található. 2009-ben tízéves, feltörekvő vállalkozásuk a kézműves borászat nemes és Villányban régóta élő hagyományait elegyíti a korszerű borászati módszerekkel. A borvidék legjobb dűlőiből származó, terméskorlátozott szőlőtermésből nagy odafigyeléssel készítik minőségi boraikat.


Kínálatukban megtalálható a borvidékükön is otthonos Chardonnay, illetve a világfajták közé tartozó kékszőlőből készült különféle borok. A Villányban legelterjedtebbnek számító Portugiesertől kezdve a csúcsminőségű Virgo-sorozat tagjaiig számos díjazott vörösbort készítettek az évek során. Egyedi házasításaik ugyancsak figyelmet érdemlőek.

A Maul Pincészet 1998-ban családi vállalkozásként alakult. A Maul családi pince egyike Villány város ígéretes, fiatal vállalkozásainak.

 


A szőlészet-borászat mellett jelentős szerepet vállalnakk a borturizmusban, hasonlóan a környékbeli termelőkhöz. Villány város főutcáján elhelyezkedő pincesoron kialakított borozójuk a legszebb és leghangulatosabb pinceborozók közé tartozik, amely a korábbi présház részből került átalakításra.
A bordivatot - a tradicionális borkészítésre alapozva - követik, miközben megőrzik a bor hagyományos, sajátos arcát. Mindezt szigorú terméskorlátozással, a fogyasztó igényét messzemenően szem előtt tartva. A modern technológia mellett azokat a borkészítési hagyományokat is alkalmazzák, amelyek generációk óta apáról-fiúra szálltak.

 
"A szőlőtőkén csak az teremjen, ami tökéletesen kifejezi a termőhely minőségpotenciálját."

A borturizmus mellett az utóbbi években fokozatosan növelik palackozott boraik mennyiségét, ezért a 4 hektár saját termőterületről származó szőlőtermést - rokonsági, valamint ismeretségi körökből - vásárolt mennyiséggel bővítetik.

 

Cím: 7773 Villány, Baross G. u. 39/a
Telefon: (72) 592 064
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Web: maul.hu

 

Utolsó frissítés ( 2009. szeptember 09. )
 
Bott Pince PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapallo G. Gyula   
2009. augusztus 08.
 Egy augusztusi kedd délutánján érkeztünk meg a tokaji Szerelmi Pincesorra Botték - mint később kiderült - ideiglenes pincéjéhez. A megbeszélt időben befutó terepjáróból nem kis meglepetésünkre egy a nyolcadik hónap körül járó várandós kismama - Bott Judit - szállt ki és üdvözölt minket, mint ismeretlen ismerősöket. (Az itt látható fotók természetesen korábban készültek.)
 
A kicsi - egyáltalán nem munkapincének készült, eredetileg inkább csak a kóstoltatás céljait kiszolgáló - bérelt pince körbejárása során megtudtuk, hogy a kézműves borászat tulajdonosai - Judit és Józsi - a magyar átlag borászokkal ellentétben nem értékesítési nehézségekre panaszkodnak, hanem éppen arra, hogy nem tudják megfelelő mennyiségű borral kielégíteni az irántuk érdeklődőket, mivel az a néhány száz, esetleg ezer palack, amit készítenek egy-egy tételből, pillanatok alatt elfogy.

 A házaspár borász karrierje sem átlagos, hiszen a Felvidékről, Csallóközből származnak, ami nem kifejezetten bortermelő vidék, s így a családi hagyományok híján saját elhatározásuk és borszeretetük vezette őket erre a néha igencsak göröngyös pályára. Judit agrármérnöki diplomájának megszerzését követően két kisebb családi pincészetnél dolgozott Dél- Tirolban, mikor pedig az olasz tulajdonosok Tokajban is elindítottak egy kisebb pincészetet, felkérték annak megszervezésére és igazgatásra. Így történt, hogy a fiatalasszony egészen első kisfia, Bendegúz születéséig a Füleky Pincénél dolgozott. 

Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 09. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Eredmények 10 - 18 / 29