Írta: Kende
|
2008. június 21. |
 A torma a káposztafélék családjába tartozó növény. A Volga és a Don környékén őshonos, ezeken a vidékeken ma is az életerő jelképe. Gyökerét főként reszelve használjuk ecettel, majonézzel vagy tejszínnel kikeverve, de egészben savanyúságok elrakásánál is kitűnően bevált, csípős ízű fűszer. Besamellhez keverve nagyon egyszerűen mártás is készíthető belőle. Levelét egyes helyeken a káposztához hasonlóan megtöltik különböző húsból és gabonafélékből készült keverékekkel. |
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2008. június 08. |
 Ázsia keleti részén, főként Kínában és Indokínában már időszámításunk kezdete előtt jóval ismerték és használták a gyömbért, mint fűszert és étvágyjavító, roboláló szert. A velencei Marco Polo is említést tesz róla kalandos utazásainak elbeszélése során, ami persze korántsem erősíti meg azoknak valós voltát, hiszen a középkorban már Európa főúri konyháin is ismert és kedvelt "fűszerszám" volt a gyömbér, akkori nevén ingver. Ma pedig a világ szinte minden trópikus térségében előszeretettel termesztik és használják e sajátosan illatos, ugynakkor frissen kesernyés és csípős fűszert, ahonnan ha nem is sok, de egy kevés eljut hozzánk is.
|
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2007. augusztus 29. |
 Angelika gyökér Az Angelika, népies nevén angyalgyökér Európa magasabb hegyvidékein õshonos, hazánkban termesztett kétnyári növény, melynek gyökerét likõrök, gyomorkeserûk és ürmös borok, vagy különleges édességek készítésénél használhatjuk fel. Gyomor, bél, illetve idegi eredetû bántalmak kapcsán kifejtett kedvezõ hatását évszázadok óta ismerik az népi gyógyászatban.
Receptek: Étvágycsepp (aperitif) 5-5 gr angelikagyökér, gyömbér, benedekfû, ezerjófû, és narancshéj mozsárban megzúzott keverékét kössüg gézbe és áztassuk be 6 dl vodkába, vagy 5 dl jó minõségû törkölybe. Idõnként megrázogatva hagyjuk állni két napon keresztül a tinktúrát, majd vegyük ki a fûszerzacskót, nyomkodjuk ki, és szûrjük le vattán keresztül. Ezen kivonathoz hozzáadunk 40 dkg barnacukorból és 4 dl - illetve a törköly esetében 5 dl - vízbõl fõzött szirupot kihûtve. Barnacukor helyett használhatunk virágmézet is.
Angyali üdvözlet (desszert) 4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 1-1 csapott evõkanál finomra õrölt angelikagyökeret, narancshéjat, fahéjat, késhegynyi ánizst, 4 csapott evõkanál lisztet és 20 dkg örölt mandulát. Az összekevert masszához végül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéket is, majd ujjnyi vastagon, tetszõleges formájúra vágott ostyalapokra kenjük azt. Elõmelegített sütõben, takaréklángon kb. 15-20 percig sütjük, majd miután kihült, a tetejébe szúrunk 1-1 szem pirított mandulát vagy diót. |
Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )
|
|