• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Recepies arrow Appetizer
Appetizer
Hideg libamáj aszús körtekompóttal PDF Print E-mail
Written by Kende   
kedd, 20 január 2009
There are no translations available

  • Hideg libamáj aszús körtekompóttal30 dkg hízott libamáj
  • só, frissen őrölt fehérbors
  • 3 db vilmoskörte
  • 1 dl aszúbor
Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a májat. Megszórjuk kevés sóval és a frissen őrölt fehérborssal. Meglocsoljuk 0,5 dl aszúval, majd folpackkal szorosan becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 6 órára pácolódni. A libamájszeleteket ezután sütőlapra helyezzük és 80 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 12 percig sütjük. A tepsit ezután kivesszük, és a libamájszeleteket egy kb. 3 dl-es porcelánformába tesszük egymás tetejére, amíg a forma megtelik. Amikor a forma  már csaknem kihült, beleöntjük még a sütéskor kiolvadt zsírt, majd újabb 6 órán keresztül hűtjük. 
Last Updated ( kedd, 20 január 2009 )
 
Pikáns ráksaláta avokádóval PDF Print E-mail
Written by Kende   
hétfő, 08 december 2008
There are no translations available

  •  12 db konyhakész óriás garnéla
  • 3 db érett avokádó
  • 3 db paradicsom
  • 20 dkg szójabab-, vagy mungóbabcsíra
  • 3 ek szezámmag
  • 2 ek világos szójaszósz
  • 1 tk chilipor
  • 1 tk gyömbérpor
  • 1 tk őrölt szecsuáni bors
  • 1 dl fehérbor
  • 1 tk méz
  • 1 dl mogyoróolaj
A tisztított garnélákat hármasával hírtelen megsütjük a wokban felhevített olajon 2-3 perc alatt. A visszamaradt olajban kb. fél perc alatt kissé megpirítjuk a szezámmagot, majd szűrőkanállal kiszedjük és szintén félretesszük. Az edényt ekkor levesszük a tűzről, beleöntjük a bort, elkeverjük benne a szójaszószt, a mézet és a fűszereket, majd az így kapott szaftot ismét felforrósítjuk.
Last Updated ( hétfő, 08 december 2008 )
 
Konfitált szarvascomb szederlekváros párnákon PDF Print E-mail
Written by Kende   
kedd, 12 augusztus 2008
There are no translations available

Elöljáróban néhány gondolat a konfitálás módszeréről Molnár B. Tamástól: “Franciaország déli vidékeinek jellegzetes étele a „confit”. Szó szerint fordíthatnánk „húsbefőttnek”, mivel tartósított kacsa- vagy libahúsról van szó (confit de canard/confit d’oie). Nos, ezt még soha senkinek sem jutott eszébe korszerű zsírpótlóval előállítani. A „konfitálás” ősi technikája Périgord, Gascogne, Béarne, francia Baszkföld (Pays Basque) vidékéről ered, ahol sok kacsát-libát hizlalnak a mája miatt. A szárnyasokat november közepétől január elejéig vágják, s a „melléktermékkel”, vagyis a hússal gyorsan kezdeni kell valamit, nehogy megromoljon. Innen a confit ötlete, amit sok ember maga készít el otthon, akár a lekvárt, de konzerv formájában kapható az üzletekben is. A módszer tulajdonképpen „zsírban abálás”: a húst jóval a forrpont alatt főzzük sokáig, a saját zsírjában – épp annyiban, hogy ellepje –, majd ugyanebben tesszük el cserépben vagy üvegben. “
 
Szarvas falatok szederlekvárral
 
Ezzel a kíméletes hőkezeléssel azonban nem csak tartósíthatjuk a húsnemüket, hanem megőrizhetjük azok eredeti zamatát, ízvilágát is, amit természetesen előzetes pácolással, fűszerezéssel ki is emelhetünk, illetve kedvünk szerint át is formálhatunk. A hosszú órákon keresztük forráspont alatti hőmérsékleten melegített húsok rostjai ugyanakkor fellazulnak, textúrájuk porhanyóssá és a hozzáadott zsírtól egyben szaftossá is válik. A konfitálás - ahogy az az előbbiekből jó kitűnik - tehát nem a diétás reformkonyha rajongóinak szóló gasztronómiai eljárás, de hát ez már legyen az ő bajuk.   
 
Az alábbiakban egyik kedvenc vadételem, a konfitált szarvascomb elkészítését szertném bemutatni, amely sós vajassüteményen, szederlekvárral és madársalátával tálalva, véleményem szerint az egyik legelegánsabb hideg előétel, vagy svéd-asztal fogás lehet ami csak létezik. Ehhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:
Last Updated ( szombat, 29 november 2008 )
 
Őszibarackos csirkesaláta PDF Print E-mail
Written by Msr. Chien   
kedd, 05 augusztus 2008
There are no translations available

  • Őszibarackos csirkesaláta1 db csirkemell filézve
  • 2-3 db őszibarack
  • 2 ek méz
  • 2 ek sötét szójaszósz
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 kk őrölt fehérbors
  • 1 dl fehérbor
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 1 cs ruccola
  • 1 cs bazsalikom
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 db pritamin paprika
  • 1 csipet só
A csirkemell filékről lehúzzuk a bőrt, és szójaszószból, fehérborsból, gyömbérből, valamint mézből készült pácban hideg helyen pihenni hagyjuk őket legalább 2-3 órán keresztül. Ezután egy serpenyőben hevítsük fel az olívát, majd süssük meg benne egyenletesen pirosra a két hússzeletet. Ha ezzel megvagyunk, a húsokat egy külön tányéron tegyük félre és hagyjuk kihűlni, míg a visszamaradt pácot a pecsenyeléhez öntve rövid időn keresztül forraljuk ki a fehérborral.
Last Updated ( szombat, 29 november 2008 )
 
Juhtúrós paradicsomsaláta PDF Print E-mail
Written by Kende   
szerda, 30 július 2008
There are no translations available

  • Juhtúrós paradicsomsaláta4-5 db paradicsom
  • 10 dkg juhtúró
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 cs bazsalikom, vagy koriander
  • 1 gerezd fokhagyma
Most érnek a legfinomabb szabadföldi paradicsomok, elérkezett hát a paradicsomsaláták ideje. Ez az egyik kedvencem, ami előételként vagy akár egy szelet pirítóssal megkörítve főétkezés gyanánt is jól megállja a helyét.
 
Válasszunk ki 4-5 darab kemény húsú értett paradicsomot és szeleteljük fel azokat. Ezután olajból, balzsamecetből, finomra vágott korianderből vagy bazsalikomból és 1-2 gerezd zúzott fokhagymából dresszinget készítünk, amivel meglocsoljuk a  szeletekre vágott paradicsomot. Végül morzsoljunk juhtúrót a tetejére és adjuk asztalra.
Last Updated ( péntek, 01 augusztus 2008 )
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Results 31 - 40 of 44