• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow Orsolya Pincészet
Orsolya Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló Gergely   
2008. szeptember 01.
 Orsolya és ZoliAz Orsolya Pince története Gyöngyösön kezdődött a ’90-es évek vége felé, ahol a két agrármérnök hallgató, Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán megismerkedett egymással. Hamar kiderült, hogy nem csak egymás, de a jó borok iránt is mély vonzalmat éreznek, így friss diplomájukkal a kezükben Zoli szülőföldjére, az egri borvidéken található Ostorosra költöztek és elhatározták, hogy semmi mást, csak nagy borokat fognak készíteni. Jobban mondva olyan borokat, amelyeknek egyéniségük van, melyeket csak hagyni kell, hogy hozzák a legjobbat, amit a termőterület és a fajta megenged. Orsi szavaival élve:

"Amikor az Orsolya Pincét megalapítottuk, azt tűztük ki célul, hogy felkutassuk Ostoros és Eger legjobb szőlőtermő dűlőit és megkeressük az ezekre a termőhelyekre leginkább jellemző fajtákat. A lehető legtermészetesebb módon igyekszünk borászkodni, kerülve minden mesterséges anyagot a feldolgozás és a borkészítés során. Ha nem így tennénk, elsikkadna a lényeg: képtelenek lennénk megmutatni, hogy az adott évjáratban, az adott szőlőfajtából, az adott termőhelyen milyen bor készítését tette lehetővé a természet.

 Minden vágyunk, hogy megtaláljuk azokat a fajtákat, amelyek leginkább megfelelnek dűlőink adottságainak, eltelepítsük oda azokat, majd legalább harminc évet várva, hogy a gyökerek elég mélyre hatoljanak a talajba, megkóstolhassuk végre azt a bort, ami fel tudja mutatni, mire is képes Ostoros: milyen nagy borokat is termeltek itt, réges régen, valamikor még a filoxéravész előtt."
 
Hitvallásuk szerint tehát semmit nem erőltetnek rá a szőlőre és a borra, a szigorú hozamkorlátozáson kívül pedig kerülnek minden szükségtelen művi beavatkozást. Fajtaélesztők és acéltartályos reduktív erjesztés így szóba sem jöhet, és egyféle borból 1000 palacknál ritkán készítenek többet. Kísérleti borászatnak is nevezhetnénk ezért az alig 10 hektáron gazdálkodó fiatal borászok vállalkozását, de látnunk kell, hogy az ő progresszív szemléletük a tradícióban és az egyedi minőség iránti elkötelezettségben rejlik leginkább, nem pedig az útkeresésben.

 Fiatalságuk ellenére Orsolyáék megfontoltak, eltökéltek, és nem utolsó sorban profik. Az a borász ugyanis, aki ilyen kicsi termőterületről azonos évjáratból, fajtából, és eljárással képes három teljesen különböző bort palackba tölteni, az vagy varázsló, vagy finoman szólva is illuzionista. Zoli erre csak azt mondja, hogy a mostanában Egerben mostohagyerekként kezelt leánykával éppen ez volt a célja: bemutatni a terroir különbségeiből fakadó óriási eltéréseket, lehetőségeket, finomságokat. Nem varázslat, csak hozzáállás kérdése az egész.

És hogy ebből meg lehet-e élni, a mai túltelített magyar borpiacon? A válasz: határozott igen. Az igényes borfogyasztók ugyanis egyre inkább az egyedi borokat részesítik előnyben a divatosnak mondható meghatározott trendekkel szemben, s ezért az egyediségért hajlandók bizonyos anyagi áldozatokat is hozni. Ár-érték arányát tekintve azonban az Orsolya-borok még így is jóval túlszárnyalják a legtöbb agyonreklámozott divatpincészet szupermarketekben is megkapható termékeit.

Elnézve őket, Orsolya és Zoltán nagyon boldog emberek. Gyermekeik – Kincső és Csanád – körében a természettel szoros kapcsolatban (mostanában gyakran használt kifejezéssel élve organikusan), az ősi paraszti életformának megfelelő, saját erkölcsi normáik szerint élnek. Boldogok, mert azt és úgy csinálják, amit és ahogyan szeretnek és hisznek benne, hogy amit csinálnak, annak van értelme. Boraikat kóstolva mi is így gondoljuk, és ha lehet, még ennél is több sikert kívánunk nekik további munkájukhoz!


Elérhetőségek:

Orsolya Pince
Cím: 3326 Ostoros Arany J. u. 65.
Telefon: 06-30-380-7820
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Web: http://www.orsolyapince.hu
Térkép: http://www.orsolyapince.hu/t02.html

 

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 03. )
 
< Előző   Következő >