• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow Pincészetek arrow Bolyki Pincészet
Bolyki Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. július 05.

Bolyki JánosBolykiéknál, mint az Egri borvidéken oly sok családban, régmúltba nyúló hagyományai voltak a szőlőtermesztésnek. Saját művelésű termő területtel is rendelkeztek néhány jónevű helyi dűlőben, de borkészítéssel sokáig jószerivel csak a saját kedvükre foglalkoztak. Ekkor érkezett el az 1998-as év, melyben Jani, a család frissen diplomázott gépészmérnök fia úgy gondolta, hogy kezébe veszi a birtok irányítását és mer valami igazán nagyot álmodni belőle. Eleinte ő is csupán eladásra termelte a szőlőt, de a környék emblematikus borászaival való találkozása mind inkább arra sarkallták, hogy próbálja ki magát ebben a sok buktatóval járó, ámde annál csodálatosabb szakmában is.

Így hát újabb kiváló termőterületeket vásárolt, újabb, saját elképzeléseinek megfelelő szőlőket telepített, és ezzel egy időben elkezdte a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán a szőlész-borász szakot, ahol 2003-ban szerzett diplomát. Igazi diplomamunkáját is ebben az évben készítette el egy kiemelkedő minőségű Bikavér formájában, amely 2006-ban az igen rangos borászati seregszemlének számító Challange International du Vin borversenyen ezüstérmet nyert. Azóta is sikert sikerre halmoz, fiatalos elszántsága és a minőség iránti elkötelezettsége rendre kiváló borokat eredményez. A tradicionális eljárások betartása mellett jellemző rá a kísérletező kedv és az ellentmondást nem tűrő törekvés a legmagasabb minőség elérésére.   

A borászat szőlőültetvényei az egri borvidéken több település határában találhatók meg. Ennek a legfontosabb oka, hogy a kiválasztott kiemelkedő minőségű dűlőkhöz csak szétszórt állapotban lehetett hozzájutni. A birtok jelenlegi mérete 25 hektár, melyen a régebbi ültetvények esetében ernyőművelést, míg az újabb telepítéseknél alacsony kordonművelést alkalmaznak. A magas minőség eléréséhez természetesen jelentős terméskorlátozással élnek, a kívánt termésátlag tőkéként 1-1,5 kg mely az időjárás függvényében kis mértékben változhat.

Bolyki János

 A Bolyki Birtok pincéjének helyét hosszas keresgélés után az egri Losonczi-völgyben lévő kőfejtőben lelte meg Bolyki János. Az itt található riolittufából álló kőfalak mintegy 30 méter magasak és kiváló körülményeket biztosítanak ahhoz, hogy magas minőségű borokat állítsanak elő a beléjük vájt pincében. Az itt található tufa rendkívül jó tulajdonságai közé tartozik, hogy viszonylag könnyen alakítható, 10-13 C-fokos állandó hőmérsékletet biztosít és kiváló páratartalomszabályozó képességekkel rendelkezik. A pince megfelelő klímájának kialakításához nagyban hozzájárul a pince falán 2-3 év alatt kialakuló nemespenész is.

Bolyki JánosA pincészetben a szőlő feldolgozása kíméletesen, hagyományos eljárások alkalmazása mellett zajlik. A kékszőlő héjon erjesztése kádakban és erjesztőtartályokban történik mintegy 28-30 napon át, majd 225-1000 literes hordókban érlelődik 1.5-2 évig. A fehér szőlő egészfürtös préselés után reduktív módon, vagy hordóban erjed és érlelődik. Az újhordós érlelés után, piacra kerülés előtt legalább egy fél évig palackban pihen a bor.

Bolyki János (a képen látható borász) előzetes bejelentkezés alapján várja az izgalmas borokat kedvelő borrajongókat. A pincelátogatás során az érdeklődők elsősorban palackos borait ízlelhetik meg.

Elérhetőség:

  • 3300 Eger, Hevesy Sándor u. 8.
  • Telefon: +36-30-416-2750
  • E-mail cím: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges Ez az e-mail cím spam botoktól védett, megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
  • www.bolykipinceszet.com

A pincelátogatáson készült többi képet itt megtekintheti.

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
< Előző   Következő >